Huis > W > Wat Moet Je Doen Als De Koolmonoxide Melder Afgaat?

Wat moet je doen als de koolmonoxide melder afgaat?

Als er een alarmsignaal afgaat:

  1. Gebruik de knop voor op stil zetten/resetten (druk op de knop op de Nest Protect).
  2. Bel de hulpdiensten (alarmnummer 112).
  3. Ga onmiddellijk in de frisse lucht staan: buiten of bij een open raam of deur. Tel of alle mensen uit het huis aanwezig zijn.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Hoe moet je WinRAR downloaden?

De software Winrar kan gratis worden gedownload op Winrar.co.uk. U zult iets ontvangen. De software wordt geopend in Winrar. Na het uitpakken van de software ziet u het installatiebestand.

Hoe snel ga je dood aan koolmonoxide?

Lichte hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid na 2-3 uur. Frontale hoofdpijn binnen 1-2 uur levensbedreigend na 3 uur. Duizeligheid, misselijkheid en stuiptrekkingen binnen 45 minuten bewusteloos binnen 2 uur. Overlijden na 2-3 uur. Wat is het verschil tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder? Voor leken lijken deze twee melders wellicht hetzelfde in gebruik maar dit is geenszins zo. Het voornaamste verschil tussen rook en koolmonoxide (CO) is dat rook omhoog stijgt. En dat CO blijft hangen op ongeveer anderhalve meter. Praktisch betekent dit dat u een rookmelder altijd wilt bevestigen aan het plafond.

Waarom gaat koolmonoxidemelder af?

Er zijn verschillende redenen waarom een koolmonoxidemelder kan afgaan, maar de meest voorkomende reden is dat er verhoogde koolmonoxideniveaus in de omgeving zijn. Koolstofmonoxide is een kleurloos, reukloos gas dat ontstaat bij de verbranding van brandbare materialen. Het wordt meestal aangetroffen op plaatsen waar onvolledige verbranding plaatsvindt, zoals in een automotor of een open haard. Wanneer het koolmonoxideniveau te hoog wordt, kan het gevaarlijk zijn voor mens en dier. En nog een vraag, hoe weet ik of er koolmonoxide is? Er zijn een paar verschillende manieren om de aanwezigheid van koolmonoxide te testen. U kunt een koolmonoxidedetector kopen, die alarm slaat als er koolmonoxide in de lucht aanwezig is. U kunt ook een chemische detector gebruiken, die van kleur verandert als er koolmonoxide aanwezig is. Ten slotte kunt u een gaschromatograaf gebruiken om op koolmonoxide te testen.

Gerelateerde artikelen

Wat moet je doen als een oortje het niet doet?

Er zit een kortsluiting in dat oordopje als maar één kant hapert. Als u helemaal geen geluid hoort, kan de breuk dicht bij de metalen pen zitten die in uw toestel gaat.

Hoe kan een brandalarm zomaar afgaan?

Waarom gaat mijn rookmelder zomaar af? Soms gaat een rookmelder af zonder dat hier een duidelijke reden voor is. Dit kan veroorzaakt worden door vuil bij de sensor, zoals stof of een insect. Wanneer de verwarming na lange tijd gebruikt wordt kan er stof vrijkomen, waardoor de rookmelder af kan gaan. Bovendien, wat merk je van koolmonoxide? Bij een milde vergiftiging: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Hoofdpijn en duizeligheid zijn de meest gemelde symptomen. Bij een matige vergiftiging: verwarring, flauwvallen, pijn op de borst, benauwdheid, spierzwakte en een onregelmatige ademhaling en hartslag.

Hoe herken je CO2 vergiftiging?

Bij blootstelling aan heel hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer eerst tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. In dit stadium zou men kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep. Hoeveel ppm koolmonoxide is schadelijk? Er is geen vast antwoord op deze vraag, aangezien de schade die koolmonoxide aanricht afhankelijk is van verschillende factoren. De sterkte van de vergiftiging is bijvoorbeeld afhankelijk van de concentratie koolmonoxide in de lucht, hoe lang je er aan blootgesteld bent en of er sprake is van een goede of slechte ventilatie. Daarnaast is ook de gezondheidstoestand van iemand belangrijk; mensen met een hart- of longziekte kunnen bijvoorbeeld extra gevoelig zijn voor koolmonoxidevergiftiging.

Trouwens, welke melders zijn verplicht?

In Nederland zijn er twee soorten detectors die wettelijk verplicht zijn: aanstekers en rookmelders. Aanstekers zijn verplicht in alle woningen die voorzien zijn van een open haard of kachel. Rookmelders zijn verplicht in alle woningen, ongeacht of er een open haard of kachel aanwezig is.

Door Wyndham Knispel

Vergelijkbare artikelen

Welke rookmelder adviseert de brandweer? :: Wie zendt Formule 1 vandaag uit?
Handige links