Rittal, systeemaanbieder voor behuizings- en schakelkasttechniek, geeft tips over hoe servers en netwerkcomponenten die in het rack zijn geïnstalleerd, optimaal van stroom kunnen worden voorzien. IT-deskundigen gebruiken hiervoor zogenaamde stroomverdelers (PDU’s).
Om de stroom in het IT-rack correct te verdelen, gebruiken IT-experts PDU’s. De fabrikant Rittal legt uit waar u op moet letten.
PDU’s zijn meervoudige contactdozen die het stroomverbruik meten en in geval van nood alarm kunnen slaan en kunnen schakelen. Via sensoren bepalen ze ook de temperatuur en controleren ze de toegang tot de IT-kast.
Afhankelijk van het ontwerp kunnen PDU’s de stroomtoevoer naar elke afzonderlijke contactdoos bewaken en regelen. De apparaten ondersteunen onderhoud op afstand, zijn netwerkcompatibel en bieden functies voor geoptimaliseerd energiebeheer in IT-omgevingen van elke omvang. Bij het inrichten van een IT-kast zijn PDU’s een centraal onderdeel, aangezien ze worden gebruikt om alle geïnstalleerde IT-apparatuur van stroom te voorzien.
Ruimteverhouding
Bij het kiezen van een PDU moet eerst worden gekeken naar de beschikbare ruimte in de IT-kast. In het ideale geval worden de PDU’s gemonteerd in een U-ruimte van nul, d.w.z. de ruimte tussen het zijpaneel en het 19″-montageframe. Dit betekent dat er geen hoogte-eenheden worden geblokkeerd en dat onderhouds- en installatiewerkzaamheden nog steeds mogelijk zijn, zelfs als het IT-rack volledig is uitgeschoven.
Power
Een ander criterium voor het kiezen van de juiste PDU is de stroom die moet worden gedistribueerd. De eenvoudigste varianten komen als enkelfasige modellen vanaf 16 A met een distributievermogen van 3.680 W, terwijl de hogere stromen zijn ontworpen met drie fasen voor vermogens van 32 A. Hierdoor kan meer dan 22 KW aan stroom in een IT-rack worden gevoerd.
Voor stroombewaking bieden PDUs verschillende opties. Volgens Rittal is het vooral bij kleinere installaties vaak zinvol om voor apparaten met displays te kiezen. Dit betekent dat zelfs minder technisch ervaren werknemers de huidige status kunnen aflezen. Als alternatief is ook een automatische melding via SMS of e-mail mogelijk bij overschrijding van de grenswaarden.
Voeding
Om een hoge mate van uitvalveiligheid te bereiken, moet de voeding in het IT-rack redundant worden uitgevoerd via een A/B-voeding met twee identieke PDU’s. Deze uitvoering vereist een vooruitziende planning, aangezien dubbele stroombekabeling noodzakelijk is. Vooral als het rack is uitgerust met een mix van IT-componenten, moet de bekabeling van tevoren worden gepland, zodat onderhoudswerkzaamheden in de toekomst nog mogelijk zijn, adviseert het bedrijf.
Aansluiting
In Duitsland worden geaarde stekkers (Schuko) volgens de CEE 7/4-norm (type F) nog vaak gebruikt in datacenters. Hoewel deze zeer robuust zijn geconstrueerd, voorkomen de hoge insteekkrachten dat de stekkers er per ongeluk worden uitgetrokken. In de IT-omgeving adviseert Rittal echter het gebruik van de internationaal genormeerde IEC 60320 C13/C14 en C19/C20 stekkersystemen. Hierdoor kan een aanzienlijk hogere pakkingsdichtheid of een groter aantal contactdozen worden gerealiseerd. Moderne PDU’s bieden de mogelijkheid om de stekkers van apparaten te vergrendelen tegen onbedoelde verwijdering. In het ideale geval is het vergrendelingsmechanisme fabrikant-neutraal en kan de bestaande serveraansluitkabel worden gebruikt.
De IT-kast wordt ten slotte op het elektriciteitsnet aangesloten via CEE-draaistekkers of CeKon-stekkers: Hier zijn er rode connectoren voor driefasige wisselstroom met nulleider en beschermingsgeleider en een nominale spanning van 400 volt. Het blauwe type connector is geschikt voor een spanning van 230 volt met slechts één buiten-, nul- en aardgeleider.
Onderhoud op afstand
Met intelligente PDUs kunnen beheerders onderhoud op afstand vereenvoudigen. Als een IT-behuizing moeilijk toegankelijk is of als het systeem ook in het weekend moet worden onderhouden, is een PDU met schakelbare stekkers een goede hulp, aldus Rittal. Hiermee kunnen afzonderlijke stopcontacten op afstand worden geschakeld. Bij de aankoop adviseert de onderneming erop te letten dat een willekeurig aantal stopcontacten kan worden gegroepeerd, zodat meerdere apparaten of de A/B-voeding met één klik kunnen worden uitgeschakeld. Rittal heeft ook een energiebesparende tip: Idealiter moeten PDUs met bistabiele relais worden gebruikt. Deze blijven in hun respectieve schakeltoestanden spanningsloos, waardoor het eigen verbruik van de PDU tot minder dan 15 watt wordt beperkt. Vooral bij 24/7-bedrijf zou dit de energiekosten aanzienlijk verlagen.
Veiligheid
Als intelligente PDU’s worden gebruikt, zijn veiligheidsmaatregelen noodzakelijk. Moderne varianten integreren daarom directorydiensten zoals Active Directory van Microsoft, alsook LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) en Radius om individuele gebruikers te autoriseren. Gegevens die door sensoren worden verzameld, zoals temperatuur, vochtigheid of een open kastdeur, worden door PDUs doorgestuurd via standaardprotocollen. Ontvangers zijn bijvoorbeeld DCIM-softwareoplossingen (Data Centre Infrastructure Management) voor IT-beheer of controlecentra in het facilitair beheer.
Netwerken van PDU’s
Het netwerken van PDU’s gebeurt met een standaard Ethernet-poort en met protocollen zoals IPv6 (Internet Protocol versie 6), SNMP (Simple Network Management Protocol), Modbus (communicatieprotocol) of OPC-UA (Object Linking and Embedding for Process Control Unified Architecture). Draadloze methoden moeten worden vermeden, aldus Rittal, omdat WLAN-signalen kunnen interfereren met gevoelige IT-systemen. Om de PDU ook bij stroomuitval te kunnen aansturen, moet deze optioneel via Power-over-Ethernet (PoE) van stroom worden voorzien.
Alternatief: Modulaire PDU-systemen
Rittal biedt modulaire stroomvoorzieningssystemen aan onder de naam Power System Module (PSM). Deze zijn geconstrueerd als een verticale draagrail met een driefasige voeding. De vereiste modules worden er bovenop geplaatst met sockets of extra functies.