De stoel van HP CEO Léo Apotheker wankelt wankel

Nauw 11 maanden in functie maakt Leo Apotheker furore bij Hewlett-Packard – maar dan in negatieve zin. Met name de mogelijke afsplitsing van de pc-activiteiten doet zoveel stof opwaaien dat de CEO van de HP-groep de komende dagen wellicht uit zijn functie wordt ontheven.

Léo Apotheker wilde een volledige bedrijfsherstructurering doorvoeren. Hij wilde af van de hardware-activiteiten met lage marges en zich in plaats daarvan richten op winstgevende afdelingen zoals software en diensten. De softwaredivisie zou worden versterkt met een aankoop van 10 miljard dollar, de ontwikkeling van het smartphone- en tabletbesturingssysteem WebOS zou volledig worden stopgezet en de pc-divisie zou “op de een of andere manier” van het concern worden afgesplitst.

Het is vooral het laatste punt dat de CEO nu waarschijnlijk de professionele nek zal breken. Tot nu toe heeft geen enkele HP-manager een zinnig antwoord kunnen geven op de vragen van partners en klanten over de “een of andere manier”.

Een beursgang wordt overwogen, misschien een verkoop, maar in ieder geval geen afsluiting. Noch de vraag of de naam HP behouden zal blijven, noch de strategie voor het productassortiment – komen er tablets zonder WebOS? – werd beantwoord. Bovendien wordt de overname van Autonomy als te duur beschouwd. En dus ging de koers van het aandeel voorlopig bergafwaarts.

Aanvullende informatie over het onderwerp

Klanken uit de markt over de herstructurering van HP

Naar aanleiding van het bericht in IT-BUSINESS over de voorgenomen herstructurering van het HP-concern is er op het IT-BUSINESS forum een levendige discussie ontstaan over de achtergronden en de toekomst van HP.

Daarnaast heeft IT-BUSINESS een aantal uitspraken over het onderwerp verzameld. Hier die aktuellen Artikel:

  • Partner zu HP-PSG: Zwischen Bangen und Hoffen
  • Hänge-Partie HP-PSG: Wie ACP die Lage bewertet
  • Hänge-Partie HP-PSG: Eine Einschätzung von Comparex, Datagroup und Kumatronik
  • Ehrlich EDV: „HP hat die Hinweise aus dem Fachhandel ignoriert“
  • Hänge-Partie HP-PSG: Wie ElectronicPartner mit der Situation umgeht
  • Hänge-Partie HP-PSG: Das sagen die Partner

Zudem hat sich der deutsche PSG-Chef Frank Obermeier den Fragen der Partner gestellt.

Und das sagen die Analysten um Umbau des HP-Konzerns.

Antworten von ganz oben

Nach Wochen mit heftigen Diskussionen im Markt meldete sich Chairman Ray Lane zu Wort. Er werde sich dafür einsetzen, dass die PC-Sparte den HP-Brand behält, kündigte er gestern an. Schon vergangene Woche hatte Lane bei einer wichtigen Konferenz Apotheker vertreten. Inmiddels is uitgelekt dat de raad van commissarissen intensief discussieert over het ontslaan van de CEO.

Hoewel de situatie voor HP op dit moment vrij precair is, zal de raad van commissarissen dit besluit waarschijnlijk niet lichtvaardig nemen. Het bestuur had Mark Hurd en zijn voorgangster Carly Fiorina al ontslagen. Léo Apotheker zou de derde CEO op rij zijn die wordt weggestuurd.

De aandelenmarkten hebben hun stem al uitgebracht: toen het personeelsdebat openbaar werd, schoot de aandelenkoers met meer dan tien procent omhoog.

Voormalig Ebay CEO Meg Whitman zou Léo Apotheker kunnen vervangen als HP CEO, in ieder geval op een tijdelijke basis.

Voormalig Ebay CEO Meg Whitman zou Léo Apotheker kunnen vervangen als HP CEO, in ieder geval op een tijdelijke basis.

Een mogelijke opvolger is ook al gevonden: Meg Whitman, voormalig CEO van Ebay, is naar verluidt bereid de post over te nemen. Zij maakt al enige tijd deel uit van de raad van commissarissen van HP.

Volgens Amerikaanse media wordt zij echter waarschijnlijk slechts als overgangskandidaat gezien. Ze heeft te weinig ervaring met een bedrijf als HP. Bovendien was ze ook verantwoordelijk voor een reeks managementfouten bij Ebay, zo beschuldigen critici haar.

Whitman had Ebay eind 2008 verlaten en had ook andere functies opgegeven om een politieke carrière te beginnen. Zij stelde zich kandidaat voor het Republikeinse ticket om Arnold Schwarzenegger op te volgen als gouverneur van Californië, maar verloor de verkiezingen in november 2010. □