Huis > H > Hoe Bereken Je Hexadecimaal?

Hoe bereken je hexadecimaal?

Hexadecimaal betekent letterlijk zestientallig. Het is een talstelsel waarbij niet, zoals gebruikelijk, met tien cijfers wordt gewerkt, maar met zestien cijfers. De cijfers 0 t/m 9 worden daarom uitgebreid met 'A' (=10) t/m 'F' (=15), ook wel 'a' t/m 'f'. In deze context zijn dat dus ook cijfers, geen letters.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Hoe bereken je het subtotaal?

Subtotalen worden berekend met een overzichtsfunctie. U kunt meer dan één soort overzichtsfunctie tonen. De eindtotalen zijn niet afkomstig van de waarden in de subtotalen.

Daarvan, hoe ga je van hexadecimaal naar decimaal?

Omdat de hexadecimaal 16 als grondtal heeft, komen de 'plaatswaarden' overeen met machten van 16. Om naar een decimaal om te zetten vermenigvuldig je elke plaatswaarde met de overeenkomstige macht van 16. Begin dit proces met het opschrijven van de machten van 16 naast de cijfers van een hexadecimaal getal. Wat is hexadecimale code? Een hexadecimale kleurcode is een code van 6 symbolen die bestaat uit maximaal drie elementen van 2 symbolen. Elk van de 2-symboolelementen drukt een kleurwaarde uit van 0 tot 255. De code is geschreven met behulp van een formule die elke waarde omzet in een unieke 2-cijferige alfanumerieke code.

Hoe ga je van binair naar hexadecimaal?

Het binaire getallenstelsel gebruikt getallen die worden uitgedrukt in het basis-2 getallenstelsel. Het base-2 getallenstelsel gebruikt slechts twee cijfers, 0 en 1. Het base-10 getallenstelsel, ook wel het decimale getallenstelsel genoemd, gebruikt de cijfers 0 tot en met 9. Het zestienbasissysteem, ook wel hexadecimaal getallenstelsel genoemd, gebruikt de cijfers 0 tot en met 9 en de letters A tot en met F.
Om een binair getal om te zetten in een hexadecimaal getal, verdeel je het binaire getal eerst in groepen van vier binaire cijfers. Vervolgens zet je elke groep van vier binaire cijfers om in een hexadecimaal cijfer. Tenslotte voeg je alle hexadecimale cijfers samen om het hexadecimale getal te vormen. Hoe werkt het Octale stelsel? Het octale stelsel is een basis 8-stelsel dat de getallen 0 tot en met 7 gebruikt. In dit systeem vertegenwoordigt elk cijfer een andere macht van 8. Bijvoorbeeld, het getal 7 in octaal wordt geschreven als 7 8, wat gelijk is aan 8^7. Om de waarde van een getal in octaal te vinden, hoef je alleen maar elk cijfer met de bijbehorende macht van 8 te vermenigvuldigen en alles bij elkaar op te tellen.

Gerelateerde artikelen

Hoe bereken je de 5 5 regel?

Je laagste cijfers in je eindcijfers zijn misschien niet te laag als je maar een 5 hebt voor je kernvakken.

Welke Talstelsels zijn er?

Zo zijn er talstelsels als het binaire talstelsel (tweetallig talstelsel), het sexagesimale talstelsel (zestigtallig talstelsel) en hexadecimale talstelsel (zestientallig talstelsel). Wij gebruiken het decimale talstelsel (tientallig talstelsel). Wat is 16 in hexadecimal?

DecimaalHexadecimaal
14E
15F
1610
1711

Dit in overweging nemend, hoe werkt het binaire stelsel?

Simpel gezegd: bereken voor elk cijfer 1 in het binaire getal, de overeenkomstige macht van 2. Een binair getal van 6 cijfers, bijvoorbeeld 111111, wordt vertaald in (van links naar rechts) 32, 16, 8, 4, 2 en 1. De som 32 + 16 + 8 + 4 + 2 + 1 = 63 is de decimale waarde van dit binaire getal. Hoe ga je van decimaal naar Octaal? Om van een decimaal getal naar een octaal getal te gaan, volg je de volgende stappen:
1. Neem het decimale getal dat je wilt converteren en deel het door 8. Het resultaat van deze berekening is het eerste cijfer van het octaal getal.
2. Neem het decimale getal en neem het aantal keer 8 van het resultaat uit stap 1 van het decimale getal af (dit is hetzelfde als het decimale getal delen door 8 en vervolgens het resultaat keer 8 nemen). Het resultaat van deze berekening is het tweede cijfer van het octaal getal.
3. Herhaal stap 2 totdat het decimale getal kleiner is dan 8. Het laatste cijfer van het octaal getal is het resterende decimale getal.

Wat betekent een decimaal?

Een decimaal getal is een getal dat uit een heel getal en een decimaal deel bestaat. Het decimale deel geeft aan hoeveel tienden, honderdsten, duizendsten, etc. er in het getal zitten.

Door Foulk Senti

Vergelijkbare artikelen

Wat is de hexadecimale notatie van 0 255 0? :: Wat zijn de heuristieken van Nielsen?
Handige links