Hoe ziet een phising mail eruit?
Een nepmail heeft misschien nog wel een normaal ogende afzender zoals de naam van de webwinkel of je bank onderaan in de tekst staan, maar vaak wel een onduidelijk e-mailadres als afzender. Bijvoorbeeld een afgeleide versie van de echte bedrijfsnaam of instantie. Controleer daarom het mailadres.
Wat zijn de 3 meest voorkomende methodes van phishing?
Nieuws: De 5 meest voorkomende soorten phishing
- Telefonisch. Telefonische phishing gebeurt vooral bij particulieren en minder bij bedrijven.
- E-mails. Phishing e-mails versturen is de meest populaire methode gebruikt door cybercriminelen.
- SMS-of WhatsApp berichten.
- Applicaties op smartphones.
- Samenwerkingsapplicaties.
Wanneer u een valse e-mail krijgt, waarschuw dan de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt. Meld phishing ook altijd bij de Fraudehelpdesk.
Men kan zich ook afvragen: wat is het verschil tussen phishing en fishing?
Phishing en fishing zijn beide vormen van oplichting waarbij iemand u probeert over te halen hem iets te geven. Het verschil is dat ze bij phishing proberen u zover te krijgen dat u hen uw persoonlijke gegevens geeft, zoals uw creditcardnummer of uw burgerservicenummer. Bij fishing proberen ze u op een link te laten klikken of een bestand te laten downloaden dat malware op uw computer installeert. Dus, hoe komt phishing aan mijn nummer? Wanneer oplichters naar uw persoonlijke gegevens "phishen", sturen ze meestal e-mails of sms'jes die eruitzien alsof ze van een legitiem bedrijf of organisatie afkomstig zijn. Deze berichten bevatten vaak een gevoel van urgentie of dreigen met negatieve gevolgen als u niet reageert. Ze kunnen ook een valse websitelink bevatten die op de echte lijkt. Als u op de link klikt, wordt u naar een valse website gebracht die zo is ontworpen dat hij op de echte lijkt. Deze websites worden meestal gebruikt om uw persoonlijke gegevens te verzamelen, zoals uw naam, adres, geboortedatum, burgerservicenummer of bankrekeninggegevens.
En nog een vraag, hoe herken ik valse mail belastingdienst?
Momenteel is een valse e-mail in omloop. Hierin lijkt het alsof u een nieuwe e-mail van de Belastingdienst hebt ontvangen in de Berichtenbox van MijnOverheid. In de e-mail staat dat u dit nieuwe bericht kunt lezen door op een link te klikken. Wij zullen u nooit vragen om via een link naar de Berichtenbox te gaan. En nog een vraag, wat moet je doen als je op een phishing link hebt geklikt? Neem contact op met je bank of bel Cardstop. Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken. Contacteer een IT-expert voor een grondige controle van je bedrijfsnetwerk.
Waar phishing mails melden?
Heb je een verdachte mail of een verdacht bericht ontvangen? Stuur hem door naar [email protected] en verwijder hem daarna. Als je een verdacht bericht op het werk ontvangt, moet je de procedures die daar gelden voor phishing opvolgen, bv. doorsturen naar de ICT-dienst. Welke vormen van internetoplichting zijn er? Er zijn veel soorten internetoplichting. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:
1. 1. Phishing-zwendel: Deze zwendel probeert u te verleiden tot het geven van uw persoonlijke informatie, zoals uw bankgegevens of wachtwoorden. Ze komen meestal in de vorm van een e-mail of pop-upbericht dat eruitziet alsof het van een legitieme website of bedrijf komt.
2. Oplichting met voorschotten: Deze oplichting belooft u een grote som geld als u vooraf een klein bedrag betaalt. Ze komen vaak in de vorm van een e-mail of brief.
3. Work-from-home scams: Deze zwendels bieden u de kans om geld te verdienen door thuis te werken. Ze kunnen u vragen te betalen voor startpakketten of uw bankgegevens te geven zodat ze u kunnen betalen.
4. Loterijfraude: Deze zwendels vertellen je dat je een grote som geld hebt gewonnen in een buitenlandse loterij. Om uw winst te krijgen, moet u belastingen of kosten betalen. Ze kunnen ook om uw bankgegevens vragen zodat ze uw winsten "direct kunnen storten".
5. Datingfraude: Deze zwendel komt voor op dating websites. Hierbij verleiden oplichters mensen geld te sturen door te doen alsof ze geïnteresseerd zijn in een relatie.
6. Beleggingszwendel: Deze oplichting belooft hoge rendementen op investeringen, maar het geld dat u investeert gaat eigenlijk in de zakken van de oplichters. Ze kunnen u vragen om vooraf kosten te betalen of hen uw bankgegevens te geven.
7. Liefdadigheidszwendel: Deze zwendels beweren van een legitiem goed doel te zijn en vragen u een donatie te doen. Het geld dat u doneert gaat in de zakken van de oplichters en niet naar het goede doel.
8. E-mail kettingbrieven: Dit zijn e-mails waarin wordt beweerd dat u geluk zult hebben of geld zult verdienen als u de e-mail doorstuurt naar een bepaald aantal mensen. Ze zijn tijdverspilling en kunnen uw inbox verstoppen.
Wat valt er onder cybercrime?
Cybercriminaliteit omvat een breed scala aan kwaadaardige activiteiten die online worden uitgevoerd. Hieronder valt alles van phishing-zwendel en identiteitsdiefstal tot cyberterrorisme en aanvallen op kritieke infrastructuur. In het algemeen kan elke misdaad die met behulp van een computer of ander digitaal apparaat kan worden gepleegd, als cybercriminaliteit worden beschouwd.
Vergelijkbare artikelen
- Hoe kan je een mail terughalen Outlook?
- Hoe moet je uitloggen op je mail?
U kunt uitloggen van uw computer door op uw foto in de rechterbovenhoek te klikken.
- Hoe mail contacten overzetten?
Bovenaan het lint van Outlook staat een bestand dat kan worden gebruikt om contacten te importeren. U kunt kiezen om te openen en te exporteren.
- Hoe verwijs je naar een bijlage in mail?
De standaardtaal zegt als bijlage of in de bijlage wanneer naar een brief wordt verwezen. De foto's van de receptie zijn aan de bijlage toegevoegd. Een beschrijving van het huis is in de bijlage te vinden. Zonder het lidwoord de, is de standaardtaal in België bijgevoegd.
- Waarom geen afbeeldingen in mail?
- Hoe print ik een mail vanaf mijn iPhone?
- Hoe sluit je een mail af slotzin?
- Wat zet je in de mail als je solliciteert?