Huis > W > Wat Houdt Telewerken In?

Wat houdt telewerken in?

Telewerken verwijst naar werken tijdens de werkuren op een andere locatie dan de arbeidsplaats (bv. thuis of in een satellietkantoor).

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Wat houdt DSLR in?

De afkorting is DSLR. Het betekent een camera. De werking van de camera en de betekenis van de afkorting DSLR worden in dit artikel besproken.

Wat is het verschil tussen telewerken en thuiswerken?

Telewerk is niet hetzelfde als thuiswerk, maar wordt beschouwd als een vorm van thuiswerk. Bij telewerk voert de werknemer, in het kader van zijn arbeidsovereenkomst, zijn werk regelmatig uit op een andere locatie. Telewerk kan dus thuis uitgevoerd worden of op een andere locatie gekozen door de werknemer. En nog een vraag, welke soorten telewerken bestaan er? Hieronder vindt u de voornaamste verschillen.

  • ​Structureel telewerk. Structureel telewerk betekent dat u met uw medewerker afspreekt dat hij een aantal dagen per week van thuis uit werkt (bijvoorbeeld 2 dagen per week).
  • Occasioneel telewerk.
  • Coronatelewerk.

Is telewerken een recht?

Het antwoord op deze vraag is niet helemaal duidelijk. Hoewel er een aantal duidelijke voordelen aan telewerken verbonden zijn (bv. meer flexibiliteit, de mogelijkheid om overal te werken, enz.), zijn er ook een aantal potentiële nadelen (bv. isolatie van collega's, meer afleiding thuis, enz.). Of telewerken al dan niet een "recht" is, hangt uiteindelijk af van de individuele omstandigheden en behoeften van zowel de werkgever als de werknemer. Kan werkgever thuiswerken weigeren? Er is geen definitief antwoord op deze vraag omdat het van verschillende factoren afhangt, zoals het beleid van het bedrijf inzake thuiswerken, de aard van de baan en de overeenkomst tussen werkgever en werknemer. In het algemeen kan een werkgever echter weigeren een werknemer thuis te laten werken als hij daarvoor een legitieme zakelijke reden heeft. Als de baan bijvoorbeeld rechtstreekse interactie met klanten of cliënten vereist, of als de werknemer zijn werk thuis niet naar behoren afmaakt, kan de werkgever redenen hebben om te weigeren dat de werknemer thuis blijft werken.

Gerelateerde artikelen

Welke app houdt fietsafstand bij?

Er zijn fietscomputer apps voor onderweg. Het heeft een dashboard waar je je snelheid, tijd, afstand en meer actuele informatie kunt vinden, en na je rit kun je die informatie delen op sociale media. Je kunt je route op een kaart zien.

Men kan zich ook afvragen: kan een werkgever je verplichten om je webcam aan te zetten?

Werkgevers vinden het in deze tijd extra belangrijk dat werknemers elkaar zien, maar ze kunnen werknemers niet zonder meer verplichten om hun webcam aan te zetten bij een online overleg. Dat kan alleen als de ondernemingsraad (OR) ermee instemt. In principe bepaalt de werkgever hoe werknemers hun werk moeten uitvoeren. Daarvan, hoeveel bedraagt de vergoeding voor thuiswerk? Werkgevers kunnen een onkostenvergoeding voor thuiswerk toekennen aan hun werknemers. Deze maandelijkse vergoeding is vrij van belasting en RSZ-bijdragen en bedraagt maandelijks € 132,07 in 2022. Vanaf 1 februari 2022 bedraagt de bureauvergoeding € 134,71.

En nog een vraag, wat zijn de voordelen van thuiswerken?

De voordelen en nadelen van thuiswerken

  • Werknemers zijn tevredener en gemotiveerder.
  • Hogere productiviteit.
  • Betere kwaliteit van het werk.
  • Lager ziekteverzuim.
  • Goed voor het werkgeversimago.
  • Contact e-mail en WhatsApp vaak efficiënter.
  • Besparing op reistijd.
  • Besparing op reiskosten.
Je kunt ook vragen wat is occasioneel thuiswerk? Er is niet één definitief antwoord op deze vraag. Het hangt af van de definitie van "af en toe" en "huiswerk". Sommige mensen beschouwen af en toe huiswerk als opdrachten die niet regelmatig worden gegeven, terwijl anderen het beschouwen als opdrachten die slechts af en toe worden gegeven. Er is geen goed of fout antwoord, het hangt gewoon af van de definitie van de persoon.

Wat is hybride werken?

Hybride werken is een regeling voor werken op afstand waarbij werknemers hun tijd verdelen tussen thuiswerken en werken op kantoor. Dit kan een permanente of een tijdelijke regeling zijn, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. Het belangrijkste voordeel van hybride werken is dat het werknemers meer flexibiliteit biedt in hun schema's en kan bijdragen tot een beter evenwicht tussen werk en privéleven. Het kan ook helpen om de kosten voor bedrijven te verlagen omdat ze minder kantoorruimte nodig hebben.

Door Lilith Vadenais

Vergelijkbare artikelen

Wat is een Telewerkvergoeding? :: Hoe zet ik een Word document in Teams?
Handige links