Huis > I > Is Er Een Stikstofprobleem?

Is er een Stikstofprobleem?

Lees door over het huidige stikstofprobleem

Die condities zijn in Nederland nog altijd zeer matig. De depositie is sinds 1990 met circa 45% gedaald (zo'n 40% voor ammoniak en ruim 50% voor stikstofdioxide). Maar op ongeveer driekwart van het Nederlandse natuuroppervlak komt nog steeds te veel stikstof terecht.

Lees verder

Wat is schadelijker stikstof of co2?

Stikstof zelf is namelijk niet schadelijk: de lucht bestaat voor bijna 80 procent uit stikstof. Stikstofoxide ontstaat als stikstof en zuurstof met elkaar in aanraking komen bij verbranding op hoge temperatuur, zoals bijvoorbeeld in auto's en schepen én in de bouwmachines bij bouwwerkzaamheden gebeurt.
Wie is de grootste stikstof vervuiler?
Schiphol en Tata steel bovenaan top-100 stikstofoxiden

Uit de lijst van 100 grootste bronnen van stikstofoxiden blijkt dat Schiphol, na Tata Steel, een van de grootste bronnen van stikstofoxiden is. Alle sectoren, dus ook verkeer, industrie en de luchtvaart moeten bijdragen aan de oplossing.

Welke bedrijven stoten stikstof uit?

Stikstof is een gas dat voorkomt in de atmosfeer van de aarde. Het is reukloos en kleurloos. Stikstof maakt ongeveer 78% van de aardatmosfeer uit. Het is een niet-reactief gas, wat betekent dat het niet met andere elementen reageert. Stikstof komt voor in alle levende wezens en is noodzakelijk voor het leven. Stikstof zit in aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Het zit ook in DNA. Stikstof komt voor in de bodem en is essentieel voor de groei van planten. Stikstof komt voor in alle wateren. Het zit ook in de lucht die we inademen. Stikstof wordt door veel verschillende bedrijven geproduceerd. Het wordt gebruikt bij de productie van kunstmest, explosieven, en bij de vervaardiging van vele andere producten. Daarvan, hoe reduceer je stikstof? De belangrijkste manieren om stikstof te verminderen zijn:
- Minder stikstofhoudende meststoffen gebruiken
- Dekgewassen en vruchtwisseling
- De drainage verbeteren en uitspoeling voorkomen
- Gebruik van organisch materiaal

Men kan zich ook afvragen: hoeveel nox per liter diesel?

* De norm is 4 gram NOx /kWh, de energie dichtheid van diesel is 10,65 kWh per liter. Dus 1 liter diesel stoot minder dan 4 x 10,65 = 42,6 gram NOx uit. Het klinkt als een open deur, maar de efficiëntste manier om uitstoot te beperken is energie besparen.
Wat is schadelijker CO2 of NOx?
Bij de armmengselverbranding van diesel komen echter ook stikstofoxides (NOx) vrij, die bijzonder schadelijk zijn. NO2 is bijvoorbeeld 40 keer giftiger dan koolstofmonoxide (CO) en 4 keer gevaarlijker dan stikstofmonoxide (NO).

Hoeveel CO2 stoten alle auto's uit?

Met een middelgrote benzineauto (950-1.350 kg) stoot je in 1.000 kilometer 0,21 ton CO2 uit. Dat betekent dat, wanneer je hiermee het gemiddelde van 11.500 kilometer rijdt, je 2,83 ton CO2 uitstoot. Met een grote benzineauto (meer dan 1.350 kg) stoot je in 1.000 kilometer 0,24 ton CO2 uit.
Dus, wat is n depositie? Depositie is het geologische proces waarbij sedimenten, grond en rotsen op het aardoppervlak worden afgezet. Dit kan gebeuren via verschillende mechanismen, waaronder wind, water en ijs. Depositie kan ook optreden wanneer sedimenthoudende materialen uit de atmosfeer op het aardoppervlak vallen, zoals bij vulkaanuitbarstingen.

En nog een vraag, wat betekent de naam nox?

De naam nox komt van het Latijnse woord voor nacht. Het is de naam van de Romeinse godin van de nacht, die de dochter was van Erebus en Nyx.

Door Sorce

Hoe zet je een projectplan op? :: Hoe NOx verminderen?
Handige links