Wat is het decreet leerlingenbegeleiding?
Sinds 1 september 2018 is het nieuwe decreet leerlingenbegeleiding van kracht. Het regelt de werking van de CLB's, de leerlingenbegeleiding op school en de samenwerking tussen beide. Om te weten wat leerlingenbegeleiding allemaal inhoudt en wat er precies is veranderd, trokken we naar het Huis van het GO!.
Lees verder
Wat zijn specifieke onderwijsbehoeften?
De onderwijsbehoefte kan betrekking hebben op diverse aspecten van het onderwijs, zoals: de instructie, de leerstof, de leertijd, de feedback, de werkvormen, de motivatie of de leeromgeving. De leerkracht heeft als taak om aan te sluiten bij de individuele onderwijsbehoeften van zijn leerlingen.
Wat zijn leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften?
Een leerling met specifieke onderwijsbehoeften krijgt niet meer standaard een vast aantal uren begeleiding per week gedurende een bepaalde periode, zoals in GON en ION. Je school bepaalt samen met de ouders, met het CLB en met een school voor buitengewoon onderwijs de ondersteuning op maat, op basis van de noden.
Daarvan, wat is type basisaanbod?
Er zijn vier soorten basisaanbiedingen:
1. Goederen: Fysieke producten die kunnen worden aangeraakt, gezien en/of gebruikt.
2. 2. Diensten: Immateriële producten die kunnen worden geconsumeerd of gebruikt, maar niet fysiek kunnen worden bezeten.
3. Ervaringen: Een combinatie van goederen en diensten die een unieke en gedenkwaardige gebeurtenis of reis creëren.
4. Ideeën: Een nieuw concept of manier om iets te doen dat kan worden gedeeld en gecommuniceerd aan anderen. Welke hulpvragen zijn er? Er zijn vele soorten hulpvragen. Iemand kan bijvoorbeeld hulp vragen aan een vriend om een taak af te maken, hulp vragen aan een collega om een concept te begrijpen, of hulp vragen aan een dienstverlener om een probleem op te lossen. Elk type hulpvraag heeft zijn eigen procedures en protocollen.
Wat is een Onderkennende vraag?
Typen vragen
Diagnostische vragen: onderkennend of verklarend: Wat is er aan de hand? Een diagnostische vraag kan onderkennend (om welk type probleem of stoornis gaat het?) of verklarend zijn (waarom zijn deze problemen er? Welke factoren houden ze in stand?).
Dienovereenkomstig, wat is verhoogde zorg?
Wanneer blijkt dat een leerling meer nodig heeft dan de brede basiszorg, gaat de leerling over naar verhoogde zorg (fase 1). Het zorgteam van de school bekijkt samen met leerling, ouders en leerkracht hoe de leerling (of groep leerlingen) op school extra zorg kan krijgen.
Wat is een krachtige leeromgeving basisonderwijs?
Met een krachtige leeromgeving bedoelen we een leeromgeving die participatie, betekenisgericht leren, levensechte contexten en zelfsturing mogelijk maken. Een dergelijke leeromgeving draagt bij tot de kwaliteitsverbetering van het onderwijsaanbod en tot de verhoging van het leerrendement bij alle leerlingen.
Waarom is het belangrijk om als leerkracht de brede en diverse beginsituatie van de kinderen in je klas te achterhalen? Er zijn verschillende redenen waarom het voor leerkrachten belangrijk is de uiteenlopende beginsituatie van de kinderen in hun klas te kennen. Ten eerste kan de leerkracht zo eventuele moeilijkheden of misverstanden bij de kinderen vaststellen. Ten tweede kan de leerkracht zo een meer gedifferentieerde en geïndividualiseerde aanpak van de instructie ontwikkelen, gebaseerd op de behoeften van de specifieke kinderen in de klas. Ten derde stelt het de leerkracht in staat een meer ondersteunende en inclusieve klasomgeving te creëren, waarin alle kinderen zich op hun gemak en gewaardeerd voelen. Uiteindelijk is de tijd nemen om te leren over de verschillende beginsituaties van de kinderen in je klas een essentieel onderdeel van een effectieve en succesvolle leerkracht.
Wat is de ondersteuningsbehoefte?
De ondersteuningsbehoefte is de specifieke eis waaraan een ondersteuningsteam moet voldoen om een effectief niveau van ondersteuning te kunnen bieden. Deze behoefte wordt meestal gedefinieerd door de ondersteuningseisen van de organisatie of door de specifieke omstandigheden van de situatie. Het is belangrijk op te merken dat de ondersteuningsbehoefte niet altijd hetzelfde is als het ondersteuningsverzoek. In veel gevallen is het ondersteuningsverzoek gewoon de manifestatie van de ondersteuningsbehoefte.