Is een klompvoet een handicap?
Wat te doen bij klompvoetjes?
Wat dit betreft, waardoor ontstaat een klompvoet?
Er zijn verschillende theorieën over de oorzaken van klompvoeten, maar de meest waarschijnlijke oorzaak is een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Klompvoeten komen vaker voor bij bepaalde etnische groepen, dus er kan sprake zijn van een genetische aanleg voor de aandoening. Bovendien zijn klompvoeten in verband gebracht met intra-uteriene groeibeperking, waarbij de foetus tijdens de zwangerschap minder groeit dan zou moeten. Dit kan te wijten zijn aan een aantal factoren, waaronder de gezondheid, voeding en levensstijl van de moeder tijdens de zwangerschap. Trouwens, hoe ziet een klompvoet eruit? Een klompvoet is een misvorming van de voet en de enkel. De voet is naar binnen gedraaid en de hiel is naar buiten gedraaid. De tenen wijzen naar beneden. De misvorming kan licht, matig of ernstig zijn. De voet kan klein of kort zijn. De huid van de voet kan verdikt zijn. De voet kan stijf zijn en moeilijk te bewegen.
De misvorming is aanwezig bij de geboorte. Het kan genetisch zijn of veroorzaakt door problemen tijdens de zwangerschap. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer 1 op de 1000 baby's wordt geboren met een klompvoet.
De behandeling is gericht op het corrigeren van de misvorming. Dit kan bestaan uit strekken en gieten van de voet. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Het doel van de behandeling is dat het kind normaal kan lopen.
Hoe herken je een klompvoet?
De behandeling vindt direct na de geboorte plaats en bestaat uit verschillende stappen: Eerst wordt de manipulatie uitgevoerd. Dan wordt het gips geplaatst waarbij als eerste 1 dunne laag polstering wordt aangebracht. Dit wordt gedaan in de maximaal mogelijk te corrigeren stand.
Wat is Horrelvoet?
Wie kan hielspoor vaststellen?
Een hielspoor wordt meestal vastgesteld door een huisarts of podoloog. Een röntgenfoto kan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.