Huis > I > Is Een Klompvoet Een Handicap?

Is een klompvoet een handicap?

Dit houdt in dat kinderen met (een) klompvoet(en): hun voet(en) volledig en pijnloos kunnen belasten, gewone schoenen kunnen dragen, geen beperkingen hebben in hun dagelijks leven.

Lees verder

Wat te doen bij klompvoetjes?

In Nederland worden klompvoeten behandeld volgens de Ponseti-methode. Deze methode bestaat uit vier stappen: gipsbroek, eventueel een kleine operatie, een brace en nacontroles.
Wat is een Hakvoet?
Bij de hakvoet (pes calcaneus, hielvoet) staat de voorvoet neutraal (afbeelding 9). De achtervoet staat in extreme dorsaalflexie met lichte valguskanteling. De aandoening komt bij ongeveer 10:1.000 pasgeborenen voor. Dit betekent dat er per jaar ongeveer 1750 kinderen worden geboren met een hakvoet.

Wat dit betreft, waardoor ontstaat een klompvoet?

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaken van klompvoeten, maar de meest waarschijnlijke oorzaak is een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Klompvoeten komen vaker voor bij bepaalde etnische groepen, dus er kan sprake zijn van een genetische aanleg voor de aandoening. Bovendien zijn klompvoeten in verband gebracht met intra-uteriene groeibeperking, waarbij de foetus tijdens de zwangerschap minder groeit dan zou moeten. Dit kan te wijten zijn aan een aantal factoren, waaronder de gezondheid, voeding en levensstijl van de moeder tijdens de zwangerschap. Trouwens, hoe ziet een klompvoet eruit? Een klompvoet is een misvorming van de voet en de enkel. De voet is naar binnen gedraaid en de hiel is naar buiten gedraaid. De tenen wijzen naar beneden. De misvorming kan licht, matig of ernstig zijn. De voet kan klein of kort zijn. De huid van de voet kan verdikt zijn. De voet kan stijf zijn en moeilijk te bewegen.
De misvorming is aanwezig bij de geboorte. Het kan genetisch zijn of veroorzaakt door problemen tijdens de zwangerschap. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer 1 op de 1000 baby's wordt geboren met een klompvoet.
De behandeling is gericht op het corrigeren van de misvorming. Dit kan bestaan uit strekken en gieten van de voet. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Het doel van de behandeling is dat het kind normaal kan lopen.

Hoe herken je een klompvoet?

Een klompvoet is een aangeboren afwijking en wordt nooit een 100% normale voet. De voet is vaak ietsje kleiner en het onderbeen ietsje korter. Ook is het onderbeen vaak iets meer naar binnen gedraaid (endorotatie) en blijft de kuit dunner dan normaal.
Kan een klompvoet genezen?
Behandeling klompvoeten

De behandeling vindt direct na de geboorte plaats en bestaat uit verschillende stappen: Eerst wordt de manipulatie uitgevoerd. Dan wordt het gips geplaatst waarbij als eerste 1 dunne laag polstering wordt aangebracht. Dit wordt gedaan in de maximaal mogelijk te corrigeren stand.

Wat is Horrelvoet?

m. (-en), aangeboren misvorming van de voet. (e) De mate van misvorming bij horrelvoet varieert van een lichte rotatieafwijking tot ernstige misvorming, waarbij de voet naar binnen gedraaid en gekanteld is, en bijna dwars onder het onderbeen komt te staan.
Wat dit betreft, hoe wordt hielspoor vastgesteld? Er is niet één definitief antwoord op deze vraag, want de diagnose van hielspoor kan per geval verschillen. Enkele gangbare diagnosemethoden zijn echter lichamelijk onderzoek, röntgenfoto's en MRI-scans.

Wie kan hielspoor vaststellen?

Een hielspoor wordt meestal vastgesteld door een huisarts of podoloog. Een röntgenfoto kan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Door Shorter Reinmiller

Waar heb je pijn bij hielspoor? :: Waar staat rom voor in cd-rom?
Handige links