Huis > W > Wat Doet Een Cryptoloog?

Wat doet een Cryptoloog?

De Cryptoloog houdt zich bezig met de leer van de cryptologie. Cryptologie wordt ook wel geheimschrift genoemd en heeft als doel om een boodschap te versleutelen. Hierdoor is de boodschap niet meer voor iedereen te ontcijferen, maar alleen voor degene die de juiste codering weten.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Wat moet je doen als een oortje het niet doet?

Er zit een kortsluiting in dat oordopje als maar één kant hapert. Als u helemaal geen geluid hoort, kan de breuk dicht bij de metalen pen zitten die in uw toestel gaat.

En nog een vraag, hoe kan ik een versleuteld bericht lezen?

Een beveiligd bericht lezen met Gmail

Selecteer Aanmelden bij Google. U wordt omgeleid naar de aanmeldingspagina van Gmail. Selecteer Toestaan als u zich aanmeldt. Uw beveiligde bericht wordt in een nieuw tabblad in de browser weergegeven.
Wat is een SSL versleuteling?
SSL: Secure Sockets Layer

Die beveiliging bestaat uit het versleutelen van de gegevens die worden verzonden tussen een website en een browser, of tussen twee servers. Deze versleuteling voorkomt dat hackers de verzonden informatie, waaronder mogelijk persoonlijke of financiële gegevens, kunnen bekijken of stelen.

En nog een vraag, hoe kan ik mijn internetverbinding versleutelen?

Er zijn een paar manieren om uw internetverbinding te versleutelen:
1. Gebruik een VPN. Een VPN (Virtual Private Network) versleutelt al uw internetverkeer en leidt het door een beveiligde tunnel. Dit maakt het onmogelijk voor iemand om uw internetactiviteiten te bespioneren of uw verkeer te onderscheppen.
2. Gebruik een beveiligde browserextensie. Browserextensies zoals HTTPS Everywhere versleutelen uw internetverkeer en maken het moeilijker voor iemand om uw activiteiten te bespioneren.
3. Gebruik een veilige berichtenapp. Beveiligde berichtenapps zoals Signal of WhatsApp versleutelen je berichten zodat alleen de beoogde ontvanger ze kan lezen.
4. Gebruik een veilige e-maildienst. Beveiligde e-maildiensten zoals ProtonMail versleutelen je e-mail zodat alleen de beoogde ontvanger deze kan lezen.
5. Gebruik een veilige dienst voor het delen van bestanden. Beveiligde diensten voor het delen van bestanden zoals SpiderOak versleutelen uw bestanden zodat alleen de beoogde ontvanger ze kan lezen. Men kan zich ook afvragen: welke twee sleutels heb je nodig bij asymmetrische encryptie? Asymmetrische encryptie is een type encryptie waarbij een paar sleutels worden gebruikt om gegevens te versleutelen en te ontsleutelen. Eén sleutel, bekend als de publieke sleutel, wordt gebruikt om gegevens te versleutelen. De andere sleutel, de privésleutel, wordt gebruikt om gegevens te decoderen.

Gerelateerde artikelen

Wat doet een game engine?

De softwarebasis van een computerprogramma wordt een motor genoemd. Het programma wordt gegenereerd. De game engine wordt gebruikt in computerspelletjes. Aangezien de game engine de motor is voor het spel, is het woord engine Engels voor motor.

Welke versleuteling?

Symmetrische versleuteling maakt gebruik van een enkele sleutel die wordt gedeeld tussen twee partijen, terwijl asymmetrische versleuteling openbare en privésleutels heeft. Alleen een persoon die beide sleutels bezit, heeft toegang tot de gegevens en kan deze ontsleutelen.
Wat betekent dubbele encryptie?
Dubbele versleuteling is waar twee of meer onafhankelijke versleutelingslagen zijn ingeschakeld om te beschermen tegen inbreuk op één versleutelingslaag. Het gebruik van twee versleutelingslagen vermindert bedreigingen die worden geleverd met het versleutelen van gegevens.

Hoe zet ik encryptie aan?

Stel een pincode, patroon of wachtwoord in als schermbeveiliging. Onder Instellingen > Beveiliging > Encryptie selecteer je vervolgens de optie om je apparaat te versleutelen. Start het encryptieproces door je pincode, patroon of wachtwoord in te voeren en op Tablet versleutelen of Telefoon versleutelen te drukken.
Hoe kan ik bestanden veilig versturen? Er zijn een paar verschillende manieren om bestanden veilig te versturen. Eén manier is om een dienst voor het delen van bestanden te gebruiken die encryptie gebruikt, zoals Google Drive of Dropbox. Een andere manier is om een VPN (virtual private network) te gebruiken om je verbinding te versleutelen. Tot slot kun je een bestandsversleutelingsprogramma zoals 7-Zip gebruiken om de bestanden te versleutelen voordat je ze verstuurt.

Dienovereenkomstig, wat kun je gebruiken om belangrijke informatie te versleutelen?

Er zijn een paar verschillende soorten encryptie die kunnen worden gebruikt om belangrijke informatie te beschermen. Eén soort encryptie heet symmetrische-sleutel encryptie, waarbij dezelfde sleutel wordt gebruikt om gegevens te versleutelen en te ontsleutelen. Een andere vorm van versleuteling heet publieke-sleutelversleuteling, waarbij een andere sleutel wordt gebruikt om gegevens te versleutelen en te ontsleutelen. Ten slotte is er een type versleuteling dat hashing heet, een eenrichtingsfunctie die niet kan worden omgekeerd.

Door Jenn Yavorsky

Vergelijkbare artikelen

Hoe werkt internet via glasvezel? :: Wat zijn beeldende kenmerken?
Handige links