Huis > W > Wat Valt Onder Het Auteursrecht?

Wat valt onder het auteursrecht?

«Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.»

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Kunnen AirPods onder water?

De MagSafe oplaadcase en draadloze oplaadcase voor AirPods zijn niet waterdicht.

Hoe weet je of een afbeelding auteursrechtelijk beschermd is?

Er is helaas geen register van foto's. Niets waardoor je definitief kunt weten of er auteursrecht op rust of niet. Het auteursrecht duurt tot 70 jaar na het overlijden van de maker of als een rechtspersoon de auteursrechthebbende is tot 70 jaar na eerste openbaarmaking.
Vervolgens, wat gebeurt er als je auteursrecht schendt?
Naast een geldboete van maximaal € 87.000,- kan de rechter een gevangenisstraf opleggen van ten hoogste vier jaar. De opsporingsdienst voor inbreuk op Auteursrechten valt onder de FIOD-ECD. Strafrechtelijke vervolging kan worden ingesteld na aangifte van de auteursrechtinbreuk.

Wat betekent naburige rechten?

Naburige rechten is een juridische term die wordt gebruikt om de rechten van scheppers van bepaalde soorten werken te beschrijven om royalty's te ontvangen voor de openbare uitvoering van hun werk. Deze rechten zijn vergelijkbaar met het auteursrecht op het werk zelf, maar staan er los van. Naburige rechten worden gewoonlijk gehouden door uitvoerende kunstenaars en producenten van geluidsopnamen, hoewel ze in sommige rechtsgebieden ook kunnen worden gehouden door andere soorten makers, zoals fotografen.
De term "naburige rechten" wordt in een aantal verschillende landen gebruikt, en de specifieke rechten die onder deze overkoepelende term vallen, kunnen van rechtsgebied tot rechtsgebied verschillen. In het algemeen omvatten naburige rechten echter het recht om royalty's te ontvangen voor de openbare uitvoering van een werk, het recht om royalty's te ontvangen voor de uitzending van een werk, en het recht om royalty's te ontvangen voor het ter beschikking stellen van een kopie van een werk aan het publiek (zoals door de verkoop van een CD of het beschikbaar stellen van een lied als download).
Naburige rechten verschillen op een aantal manieren van het auteursrecht. Ten eerste is auteursrecht een eigendomsrecht, terwijl naburige rechten persoonlijke rechten zijn die toebehoren aan de makers van het werk. Ten tweede wordt het auteursrecht geschonden door het maken van kopieën van een werk, terwijl naburige rechten worden geschonden door het publiekelijk uitvoeren of uitzenden van het werk. Ten derde is de duur van het auteursrecht doorgaans veel langer dan die van de naburige rechten. Tenslotte wordt het auteursrecht geregeld door nationale wetten, terwijl naburige rechten meestal door internationale verdragen worden geregeld. Hoe herken je auteursrecht op een cd? Er zijn twee manieren om auteursrechten op een CD te herkennen. De eerste is het zoeken naar het © symbool, dat aangeeft dat het werk auteursrechtelijk beschermd is. De tweede is zoeken naar een kennisgeving van auteursrecht, die meestal op de achterkant van het cd-doosje of op de cd zelf staat.

Gerelateerde artikelen

Welke smartphone onder 200 euro?

De adviesprijs ligt onder de 200 euro. Als u minder wilt uitgeven, kunt u kiezen voor de 64gb-variant. Je kunt met de Redmi 9T een volledig uitgeruste telefoon kopen.

Wat is auteursrecht Volgens artikel 1 van de Auteurswet?

Artikel 1. Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.
Hoe auteursrechten vermelden?
Moet ik een 'copyright notice' vermelden bij mijn werken als ik die auteursrechtelijk wil beschermen?
  1. Vermeld het woord 'copyright' of het teken ©.
  2. Gevolgd door het jaartal waarin het werk voor het eerst is gepubliceerd.
  3. Daarachter de naamsvermelding van de auteur.

Is een afbeelding plagiaat?

Op veel afbeeldingen zit auteursrecht. Een afbeelding zoeken via Google afbeeldingen en deze gebruiken op je eigen website is vaak verboden. Je kunt hier fikse boetes voor krijgen. Bij Google afbeeldingen kun je echter wel zoeken op de rechten die op een foto staan.
Welke afbeeldingen zijn vrij te gebruiken? Er zijn een aantal manieren om vrij te gebruiken afbeeldingen te vinden. Eén manier is zoeken naar afbeeldingen met een Creative Commons-licentie op Google Images of een soortgelijke zoekmachine. Een andere manier is het gebruik van een speciale stockfoto-website, zoals Unsplash of Pexels, die een grote selectie vrij te gebruiken afbeeldingen aanbieden. Ten slotte kunt u ook gratis te gebruiken beelden vinden op veel overheidswebsites.

Dienovereenkomstig, hoe kun je ervoor zorgen dat je een afbeelding met auteursrechten toch mag gebruiken?

Er zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat u een auteursrechtelijk beschermde afbeelding toch mag gebruiken. De eerste is het verkrijgen van toestemming van de rechthebbende. Dit kunt u doen door rechtstreeks contact op te nemen met de rechthebbende of door gebruik te maken van een dienst die gespecialiseerd is in het verkrijgen van toestemming.
Een andere manier om er zeker van te zijn dat u nog steeds een auteursrechtelijk beschermde afbeelding mag gebruiken is het gebruik van een dienst die rechtenvrije of publieke domein afbeeldingen aanbiedt. Deze diensten hebben meestal een grote database met afbeeldingen waaruit u kunt kiezen en voorzien u van de nodige licenties en toestemmingen om de afbeeldingen te gebruiken.
Tenslotte kun je een afbeelding gebruiken die onder een Creative Commons licentie valt. Creative Commons is een non-profit organisatie die een reeks licenties aanbiedt die het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal onder bepaalde voorwaarden toestaat. Bijvoorbeeld, sommige Creative Commons licenties staan het gebruik van een afbeelding toe zolang de maker gecrediteerd wordt.

Door Waiter

Vergelijkbare artikelen

Hoeveel kost copyright claim? :: Wat is de toekomst van virtual reality?
Handige links