De wet van Moore

De wet van Moore is een theorie over de beschikbaarheid van transistors op geïntegreerde schakelingen. In 1965 merkte Intel mede-oprichter Gordon Moore op dat het aantal transistors per vierkante inch op een geïntegreerd circuit sinds de uitvinding elk jaar verdubbeld was. Moore voorspelde dat deze trend zich zou voortzetten tot halverwege de jaren 2020. Het proces van het toevoegen van transistors houdt in dat de relatieve grootte van elke transistor met de helft wordt verkleind om ruimte te creëren in plaats van de grootte van het circuit zelf te vergroten. Dit is de reden waarom computeringenieurs in de loop van de tijd apparaten hebben kunnen maken die tegelijkertijd kleiner en krachtiger zijn dan hun voorgangers.

Collega-leiders in de informatica-gemeenschap begonnen Moore’s observaties als een “wet” te noemen, ondanks het gebrek aan empirisch bewijs. In 1975 herzag Moore zijn theorie om te stellen dat de transistors elk zouden verdubbelen twee jaar, met een lichte daling van het aantal duplicaties. Moore’s inzicht is gedurende vele decennia van kracht geweest en heeft bijna elke volgende innovatie in de computerindustrie mogelijk gemaakt.

Waarom is de wet van Moore belangrijk?

De wet van Moore heeft de computerindustrie, met name halfgeleiderfabrikanten, toegestaan ​​om vooruitgang in circuittechnologie en de relatieve winstgevendheid van elke vooruitgang te voorspellen. Het creëerde een routekaart voor de alomtegenwoordigheid van computertechnologie, inclusief die in consumentenelektronica, kunstmatige intelligentie en supercomputers. In feite voorspelde de wet van Moore ook de toenemende betaalbaarheid en toegankelijkheid van computertechnologie, aangezien de kosten per transistor afnemen wanneer er meer transistors beschikbaar zijn op een enkele chip.

Het einde van de wet van Moore

De wet van Moore is de afgelopen jaren langzaamaan uit relevantie gevallen. De voorspellingen die Moore deed, waren gerelateerd aan de snelheid van innovatie en die snelheid is vertraagd, net zoals Moore had verwacht. Recentelijk heeft halfgeleidergieterij TSMC aangekondigd dat het van plan is om ergens in 3 een 2022 nm (nanometer) uit te brengen. Ter vergelijking: de diameter van een enkel atoom meet ergens tussen de 0.1 en 0.5 nanometer, dus er is een eindige limiet aan hoe klein transistor kan worden. Sommige experts uit de industrie hebben getheoretiseerd dat deze trend een verschuiving zal veroorzaken in de manier waarop chips worden gebruikt; in plaats van een one-size-fits-all benadering, zullen chips worden gebruikt voor zeer gespecialiseerde doeleinden, zodat de rekenkracht efficiënter kan worden gefocust.