Printer

Een printer is een randapparaat dat elektronische gegevens van een computer kan overzetten naar een hardcopy, vaak als tekst en afbeeldingen op papier of als object in het geval van 3D-printers.

Geschiedenis van de printer

De eerste elektronische computerprinter, de matrixprinter, werd in 1968 uitgebracht door Epson. De printer creëerde karakters door pinnen tegen een inktlint te slaan. Elke speld maakte een punt en elk personage bestond uit een verzameling punten. De volgende upgrade in printertechnologie kwam met de uitvinding van de laserprinter door Xerox in 1969, hoewel pas in 1984 de eerste laserprinter op de consumentenmarkt werd uitgebracht. In 1988 werd de eerste inkjetprinter door HP aan consumenten uitgebracht.

Zowel inkjet- als laserprinters worden nog steeds gebruikt, maar sommigen verwachten dat de vraag naar printers zal afnemen naarmate meer en meer documenten elektronisch worden gedistribueerd en bekeken.

Soorten 2D-printers

Een tweedimensionale printer is hoogstwaarschijnlijk de eerste afbeelding die in je opkomt als je het woord printer hoort. Zoals hun naam al doet vermoeden, werken 2D-printers op een plat vlak en staan ​​ze bekend om het afdrukken van tekst, afbeeldingen en foto’s op een plat oppervlak, meestal op papier.

  • laserprinters gebruik een laser, inkt en een fotoreceptortrommel om een ​​document af te drukken. De laserstraal trekt de af te drukken tekst op de fotoreceptortrommel. Waar de laser op de drum tekent, heeft een negatieve lading, waardoor de inkt blijft plakken. De trommel rolt vervolgens de inkt op het papier, waardoor het voltooide document ontstaat.
  • Inkjetprinters zijn de meest gebruikte printers die tegenwoordig worden gebruikt. Ze gebruiken honderden kleine inktpistolen om inkt op de pagina te spuiten. Alle afgedrukte karakters en afbeeldingen zijn opgebouwd uit honderden dots per vierkante inch. Inkjetprinters zijn bedrieglijk betaalbaar, maar de kosten lopen op als u rekening houdt met de kosten van het regelmatig vervangen van de inktpatronen.
  • LED-printers lijken op laserprinters, behalve dat ze een LED-lamp gebruiken in plaats van een laser om op de drum te tekenen.
  • Vaste-inktprinters gebruik vaste inktstaafjes of korrels vergelijkbaar met was om ze te smelten om op papier af te drukken. Dit type printer kan uitstekende afbeeldingen en documenten produceren, maar enkele van de nadelen zijn onder meer wachten op verwarming / afkoeling, moeite met schrijven op documenten vanwege wasachtige inkt en het onvermogen om documenten te lamineren omdat de inkt op wasbasis smelt.
  • Thermische printers heb geen inkt nodig, maar druk af door hitte toe te passen op hittegevoelig papier. Ze worden meestal gebruikt om bonnen af ​​te drukken.
  • Kleurstofsublimatieprinters worden meestal gebruikt voor foto’s en gebruiken warmte om kleurstof over te brengen op papier, plastic, karton of canvas.

Soorten 3D-printers

Een 3D-printer kan driedimensionale objecten maken op basis van CAD-modellen of digitale 3D-modellen. Een andere naam voor 3D-printen is additive manufacturing, aangezien de geprinte objecten worden gemaakt door opeenvolgende lagen van het printmateriaal op elkaar te printen. Nadat een 3D-model is gemaakt en klaar is om af te drukken, doorloopt het model een proces dat ‘slicing’ wordt genoemd. Dit proces snijdt het model in honderden of zelfs duizenden doorsneden die vervolgens de lagen worden die worden afgedrukt. Het snijden gebeurt via een plakprogramma voordat het naar de printer wordt gestuurd, of sommige printers hebben een ingebouwde snijmachine.

Net als bij de 2D-printer zijn er veel verschillende opties en afdrukmethoden om uit te kiezen als het gaat om 3D-afdrukken. Hieronder staan ​​enkele van de meest voorkomende soorten 3D-printers.

  • Streolithography (SLA)
  • Digitale lichtverwerking (DLP)
  • Fused Deposition Modeling (FDM)
  • Selectief lasersinteren (SLS)
  • Selectief lasersmelten (SLM)
  • Electronic Beam Melting (SLM)
  • Productie van gelamineerde objecten (LOM)
  • Binder Jetting (BJ)
  • Materiaal Jetting (MJ)