Wat is grijsschaal?

) Het gebruik van veel grijstinten om een ​​afbeelding weer te geven. Afbeeldingen met continue tonen, zoals zwart-witfoto’s, gebruiken een vrijwel onbeperkt aantal grijstinten. Conventionele computerhardware en -software kunnen echter slechts een beperkt aantal grijstinten vertegenwoordigen (meestal 16 of 256). Grijsschaal is het proces waarbij een afbeelding met een continue toon wordt omgezet in een afbeelding die een computer kan manipuleren.

Hoewel grijsschaal een verbetering is ten opzichte van zwart-wit, is er meer geheugen nodig omdat elke punt wordt weergegeven door 4 tot 8 bits. Bij een resolutie van 300 dpi heb je meer dan 8 megabyte nodig om een ​​enkele pagina van 8 bij 11 inch weer te geven met 256 grijstinten. Dit kan aanzienlijk worden verminderd door datacompressietechnieken, maar grijsschaal vereist nog steeds veel geheugen.

Veel optische scanners zijn in staat tot grijsschaal, waarbij 16 tot 256 verschillende grijstinten worden gebruikt. Grijsschaal is echter alleen zinvol als u een uitvoerapparaat – monitor of printer – heeft dat alle tinten kan weergeven. De meeste kleurenmonitors zijn in staat tot grijsschaal, maar de beelden zijn over het algemeen niet zo goed als op speciale grijsschaalmonitoren.

Merk op dat grijsschaal anders is dan dithering. Dithering simuleert grijstinten door de dichtheid en het patroon van zwarte en witte stippen te wijzigen. Bij grijsschaal kan elke afzonderlijke stip een andere grijstint hebben.