Wat is een optische scanner?

Een apparaat dat op papier geprinte tekst of illustraties kan lezen en de informatie kan vertalen in een vorm die de computer kan gebruiken. Een scanner werkt door een afbeelding te digitaliseren – door het in een raster van vakken te verdelen en elk hokje weer te geven met een nul of een, afhankelijk van of het vakje is ingevuld. (Voor kleur- en grijsschaal is hetzelfde principe van toepassing, box wordt dan weergegeven door maximaal 24 bits.) De resulterende matrix van bits, een bitmap genoemd, kan vervolgens in een bestand worden opgeslagen, op een scherm worden weergegeven en door programma’s worden gemanipuleerd.

Optische scanners maken geen onderscheid tussen tekst en illustraties; ze vertegenwoordigen alle afbeeldingen als bitmaps. Daarom kunt u tekst die is gescand niet rechtstreeks bewerken. Om tekst te bewerken die door een optische scanner wordt gelezen, hebt u een systeem voor optische tekenherkenning (OCR) nodig om de afbeelding in ASCII-tekens te vertalen. De meeste optische scanners die tegenwoordig worden verkocht, worden geleverd met OCR-pakketten.

Scanners verschillen van elkaar op de volgende punten:

  • scantechnologie: De meeste scanners gebruiken ladingsgekoppelde apparaten (CCD) arrays, die bestaan ​​uit dicht opeengepakte rijen lichtreceptoren die variaties in lichtintensiteit en frequentie kunnen detecteren. De kwaliteit van de CCD-array is waarschijnlijk de belangrijkste factor die de kwaliteit van de scanner beïnvloedt. Drumscanners van industriële kwaliteit gebruiken een andere technologie die afhankelijk is van een fotomultiplicatorbuis (PMT), maar dit type scanner is veel duurder dan de meer gebruikelijke op CCD gebaseerde scanners.
  • resolutie: Hoe dichter de bitmap, hoe hoger de resolutie. Doorgaans ondersteunen scanners resoluties van 72 tot 600 dpi.
  • bit diepte: Het aantal bits dat wordt gebruikt om elke pixel weer te geven. Hoe groter de bitdiepte, hoe meer kleuren of grijswaarden kunnen worden weergegeven. Een 24-bits kleurenscanner kan bijvoorbeeld 2 tot de 24e macht (16.7 miljoen) kleuren weergeven. Merk echter op dat een groot kleurbereik nutteloos is als de CCD-arrays slechts een klein aantal verschillende kleuren kunnen detecteren.
  • grootte en vorm: Sommige scanners zijn kleine draagbare apparaten die u over het papier beweegt. Deze handscanners worden vaak scanners van halve pagina’s genoemd omdat ze slechts 2 tot 5 inch per keer kunnen scannen. Handscanners zijn geschikt voor kleine afbeeldingen en foto’s, maar ze zijn moeilijk te gebruiken als u een hele pagina met tekst of afbeeldingen moet scannen.
  • Grotere scanners zijn onder andere machines waarin u vellen papier kunt invoeren. Dit worden scanners met invoer van vellen genoemd. Scanners met papierinvoer zijn uitstekend geschikt voor losse vellen papier, maar ze kunnen geen ingebonden documenten verwerken.

    Een tweede type grote scanner, een flatbedscanner genaamd, is als een kopieerapparaat. Het bestaat uit een bord waarop u boeken, tijdschriften en andere documenten legt die u wilt scannen.

    Overheadscanners (ook wel copyboardscanners genoemd) zien er enigszins uit als overheadprojectoren. U plaatst documenten met de beeldzijde naar boven op een scanbed en een kleine toren beweegt over de pagina.