In het

In Unix- of Linux-gebaseerde besturingssystemen is init, een afkorting van initialisatie, het eerste proces tijdens het opstarten van een computersysteem dat wordt uitgevoerd totdat het systeem wordt uitgeschakeld. Init is een daemonproces dat wordt uitgevoerd door de kernel en is de laatste stap van de opstartvolgorde van de kernel. De belangrijkste rol is om processen te creëren op basis van een script dat is opgeslagen in het bestand / etc / inittab. Het controleert ook onafhankelijke processen die vereist zijn voor een bepaald systeem.

In eenvoudigste bewoordingen is het de taak van init om alles te laten werken zoals het zou moeten zijn als de kernel eenmaal volledig draait. Het vestigt en exploiteert in wezen de volledige gebruikersruimte.

Nadat / etc / inittab is gelezen, bepaalt init hoe het systeem in elk runlevel moet worden ingesteld, evenals het ingestelde standaard runlevel. Runlevel is een softwareconfiguratie waarmee alleen een geselecteerde groep processen kan bestaan. Deze processen zijn gedefinieerd in het bestand / etc / inittab.

Initiële runlevels

Init kan een van de acht runlevels zijn: 0-6, S of s, hoewel het runlevel indien nodig kan worden gewijzigd. Het is vermeldenswaard dat S en s hetzelfde zijn en niet bedoeld zijn om rechtstreeks te worden gebruikt, maar alleen voor de scripts die worden uitgevoerd bij het invoeren van runlevel 1.

De functies van runlevels zijn als volgt:

  • 0: Stopt het systeem
  • 1: Brengt het systeem naar de modus voor één gebruiker
  • 2: Krijgt de modus voor meerdere gebruikers zonder netwerkmogelijkheden
  • 3: Krijgt de modus voor meerdere gebruikers met netwerkmogelijkheden
  • 4: Niet gebruikt
  • 5: Krijgt meerdere gebruikers met netwerken en X-vensters
  • 6: Start het systeem opnieuw op

Nadat init is aangeroepen als de laatste stap van de opstartvolgorde van de kernel, wordt er naar het / etc / inittab-bestand gezocht om te zien of een ingang van het type initdefault aanwezig is, wat het initiële runlevel van het systeem bepaalt. Als het niet aanwezig is, moet een runlevel worden ingevoerd op de systeemconsole.

Standaard starten de meeste Linux-systemen op met runlevel 3 of 5. Nadat het standaard runlevel is ingesteld, start init alle achtergrondprocessen. Init moet alle noodzakelijke daemons, achtergrondprocessen en vereiste services starten, zoals het opstarten van een opstartscherm, verschillende delen van de netwerkstack en hardware in de machine.

Macs gebruikten ook de term init vóór System 7 om naar systeemextensies te verwijzen.