Hoofd : Bestandsextensies : .exe Het dossier

.exe Bestandsextensie

Bestandstype1 Windows Executable File

Ontwikkelaar Microsoft
Categorie Uitvoerbare bestanden
Formaat Binary

Wat is EXE file?

Een EXE-bestand bevat een uitvoerbaar programma voor Windows. EXE is een afkorting van "executable" en het is de standaard extensie die door Windows-programma's wordt gebruikt. Voor veel Windows-gebruikers zijn EXE-bestanden synoniem aan Windows-programma's, waardoor ".exe" een van de meest herkenbare bestandsextensies wordt.

Meer informatie

EXE-bestanden bevatten binaire machine-code die is gecompileerd uit de broncode. De machinecode wordt op een zodanige manier opgeslagen dat deze direct door de CPU van de computer kan worden uitgevoerd, waardoor het programma wordt "uitgevoerd". EXE-bestanden kunnen ook bronnen bevatten, zoals grafische elementen voor de grafische gebruikersinterface, het pictogram van het programma en andere bronnen die het programma nodig heeft.

Op niet-Windows-platforms, zoals macOS en Linux, zijn EXE-bestanden niet gebruikt voor uitvoerbare bestanden. macOS gebruikt bijvoorbeeld .APP bestanden om apps uit te voeren. Als u echter een EXE-bestand op een niet-Windows-platform wilt uitvoeren, kunt u een virtuele machine gebruiken, zoals Parallels Desktop of VM VirtualBox, waarmee Windows kan worden uitgevoerd binnen een niet-Windows-omgeving.

Gemeenschappelijke EXE bestandsnamen

Setup.exe - Een veel voorkomende naam voor installatieprogramma's voor software. Na opening start het installatieproces.

Install.exe - Een andere populaire naam voor software-installatieprogramma's.

cmd.exe - Het shell-programma dat wordt gebruikt door Windows 2000 en later, ter vervanging van de COMMAND.COM-shell.

Programma's die EXE bestanden openen
Windows
Microsoft Windows
7-Zip
Corel WinZip
RARLAB WinRAR
Microsoft Visual Studio
Oracle VM VirtualBox
Smith Micro StuffIt Deluxe
Linux
Wine
Oracle VM VirtualBox
Xamarin Mono
Macintosh
Smith Micro Stuffit Deluxe Mac
Parallels Desktop for Mac
VMware Fusion
Oracle VM VirtualBox
CodeWeavers CrossOver
Kronenberg WineBottler

Bestandstype2 PortableApps.com Application

Ontwikkelaar Rare Ideas
Categorie Uitvoerbare bestanden
Formaat Binary

.EXE optienummer2

Computerprogramma dat kan worden uitgevoerd vanaf een draagbaar apparaat zoals een USB-flashstation, iPod of draagbare harde schijf; bevat gebruikersinstellingen op het draagbare apparaat, waardoor het programma op meerdere computers hetzelfde kan worden uitgevoerd.

Meer informatie

Draagbare apps gebruiken de samengestelde bestandsextensie .PAF.EXE .

Programma's die EXE bestanden openen

Over EXE bestanden

Ons doel is om u te helpen begrijpen waar het bestand met de extensie * .exe verantwoordelijk voor is en hoe het te openen.

Het bestandstype PortableApps.com Application beschrijvingen van programma's voor Mac, Windows, Linux, Android en iOS die op deze pagina worden vermeld, werden afzonderlijk onderzocht en geverifieerd met de opdracht BestandInfo. We streven naar 100% nauwkeurigheid en publiceren alleen informatie over de bestandsindelingen die we hebben getest en gecontroleerd.

Recent commentaar

Anoniem schreef op 25.02.2020:
Hallo! Als Windows-gebruiker ben ik meer dan bekend met de gangbare .exe-bestanden. Toch besloot ik je artikel te lezen om er meer over te weten te komen. Bedankt voor zo'n duidelijke uitleg over het formaat! Ik wist niet dat .exe stond voor "executable". Het was geweldig om te horen dat deze bestanden binaire machinecode samen met de broncode bevatten om ze direct in de CPU uit te voeren! Hoewel ... Lees verder