Huis > H > Hoe Weet Je Wat Een Voltooid Deelwoord Is?

Hoe weet je wat een voltooid deelwoord is?

Meestal weet je of de verleden tijd van een regelmatig werkwoord met -de(n) of -te(n) wordt geschreven en dan weet je dus ook of het voltooid deelwoord op -d of -t eindigt. Uiteraard kun je ook 't kofschip (x) gebruiken om te weten hoe je het voltooid deelwoord schrijft.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Hoe weet ik wat mijn engel nummer is?

De engelen vertellen het je als je de nummers ziet.

Hoe herken je het voltooid deelwoord?

Het voltooid deelwoord van regelmatige werkwoorden wordt meestal gevormd door het prefix ge-, ver- of be- aan het werkwoord toe te voegen en door een –d of een –t aan het einde van het werkwoord te plakken, zoals bij ge-werk-t of be-antwoor-d.
Heb ondergaan of ben ondergaan?
óndergaanBewerken
vervoeging van de bedrijvende vorm van ondergaan
onbepaalde wijskort
tegenwoordig (v.t.t.)ben ondergegaanbent/is ondergegaan
verleden (v.v.t.)was ondergegaanwas ondergegaan
toekomend (v.t.t.t.)zal ondergegaan zijnzult/zal ondergegaan zijn

Wat betekent nagegaan?

Nage (なげ) is een Japans woord dat "worp" betekent. Het wordt gebruikt in vechtsporten zoals judo en aikido om te verwijzen naar een techniek waarbij de aanvaller op de grond wordt gegooid. Was of had vergeten? Het juiste werkwoord om in dit geval te gebruiken is "vergeten was". De reden hiervoor is dat het werkwoord "vergeten" een onregelmatig werkwoord is, wat betekent dat de verleden tijd niet de standaardregels volgt voor het maken van de verleden tijd van een werkwoord. In dit geval is de verleden tijd van "vergeten" eigenlijk "vergeten", maar omdat het een onregelmatig werkwoord is, is het voltooid deelwoord "vergeten". Daarom is bij gebruik van de voltooid verleden tijd, die gevormd wordt door de verleden tijd van het hulpwerkwoord "hebben" (in dit geval "hadden") en het voltooid deelwoord van het hoofdwerkwoord, het juiste werkwoord "vergeten".

Gerelateerde artikelen

Hoe weet ik of mijn nummer is geblokkeerd?

Als u een persoon belt die u heeft geblokkeerd, hoort u een enkele kiestoon gevolgd door een voicemail. Zonder kiestoon kan de voicemail direct worden geactiveerd.

Dit in overweging nemend, waar moet dt achter?

Een woord eindigt dus op dt als de ik-vorm op een d eindigt en de hoofdpersoon een extra t verdient, net als bij 'hij loopt'. Maar let op: 'je' erachter zegt niet alles! Veel mensen denken: als 'je' achter het werkwoord staat, krijgt het werkwoord geen t. Dat is niet altijd juist.
Wat zijn DT regels?
Uitleg dt-fouten in de tegenwoordige tijd

In de tegenwoordige tijd wordt bij de tweede persoon enkelvoud (je, jij) en bij de derde persoon enkelvoud (hij, zij, het) altijd een –t toegevoegd aan de ik-vorm. Dit hoeft niet als een werkwoord al eindigt op een –t (het is: hij zit en niet hij zitt).

Kan werd met dt?

Never. Behalve bij de 'ge' of 'gij'-vorm: daar komt wel een 't' bij. 'Ge vond' wordt dus 'ge vondt', 'ge liep' wordt dus 'ge liept'. Natuurlijk is dit enkel dialect, en hoeven we dit gelukkig niet vaak te schrijven!
Is het bereid of bereidt? Het juiste antwoord is "voorbereid". Het woord "voorbereiden" is een werkwoord dat betekent iets klaarmaken of iets van tevoren doen. Het woord "voorbereid" is ook een bijvoeglijk naamwoord dat gereed of bereid betekent.

Dienovereenkomstig, hoe kan ik dt fouten vermijden?

Er zijn een paar manieren om dt-fouten te voorkomen:
- Gebruik een betrouwbare bron voor uw dt-waarden.
Controleer je dt-waarden op uitschieters en verwijder ze indien nodig.
- Gebruik een Kalman filter om je dt-waarden af te vlakken.

Door Krum Zomorodi

Vergelijkbare artikelen

Hoe schrijf je het woord correct? :: Hoe schrijf je zend?
Handige links