Huis > W > Wat Of Wát?

Wat of wát?

Wat! (<uitroep van verbazing, verontwaardiging>) `Wát, ben je nu nog niet klaar!` Wat nu? (wat moeten we nu doen?)

Lees verder

Daarvan, is het dat of wat?

Bepaald of onbepaald zelfstandig naamwoord

Het woord 'dat' wordt gebruikt als je verwijst naar een bepaald zelfstandig naamwoord. Voor onbepaalde verwijzingen gebruik je daarentegen 'wat'. Dit leidt bijvoorbeeld tot de volgende zinnen: Het boek dat hij heeft gekocht, heeft een blauwe kaft.
Daarvan, is het alles wat of alles dat?
Zowel alles wat als alles dat is correct. Veel taalgebruikers hebben in combinatie met alles en al een voorkeur voor wat. Dat is alles wat / dat ik voor jou kan doen. Dat is al wat / dat er is.

Dienovereenkomstig, wat is het leukste dat of wat?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat wat als "leuk" wordt beschouwd van persoon tot persoon verschilt. Enkele activiteiten die door sommige mensen als leuk worden beschouwd zijn tijd doorbrengen met vrienden en familie, activiteiten buitenshuis doen, sporten, naar muziek luisteren, films kijken en reizen naar nieuwe plaatsen. Dus, wat betekent een koppelteken? Een koppelteken geeft meestal aan dat twee woorden als één geheel functioneren. Dit komt het meest voor bij samengestelde woorden, waarbij het koppelteken dient om de twee woorden met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld, het woord "eigenwaarde" bestaat uit de woorden "zelf" en "achting" die door het koppelteken met elkaar worden verbonden. In dit geval fungeert het afgebroken woord als zelfstandig naamwoord. Een ander algemeen gebruik van afbreektekens is het verbinden van de voorvoegsels "ex" en "zelf" aan woorden. Bijvoorbeeld, het woord "ex-echtgenoot" bestaat uit het voorvoegsel "ex" en het woord "echtgenoot" die met elkaar verbonden zijn door een koppelteken. In dit geval fungeert het koppelteken als zelfstandig naamwoord.

Daarvan, wat is de betekenis van voordelig?

voordelig bijv. naamw. Uitspraak: [vor'deləx] 1) gunstig Voorbeeld: `De maatregel is voordelig voor het milieu. `Antoniemen: nadelig, onvoordelig er op je voordeligst uitzien (zo gekleed en/of opgemaakt zijn dat je op je mooist bent)
Hoe gebruik je die of dat?
Verwijs je naar een de-woord of een meervoud, dan is deze of die juist. Verwijs je naar een het-woord of naar iets onbepaalds, dan is dit of dat juist.

Men kan zich ook afvragen: hoe gebruik je dat?

Het betrekkelijk voornaamwoord wat is juist in de volgende gevallen.
  1. Na een onbepaald woord als iets, niets, alles:
  2. Na een voornaamwoord (dat, datgene):
  3. Na een zelfstandig gebruikt bijvoeglijk naamwoord, meestal een overtreffende trap, of na een (rang)telwoord:
  4. Als het terugslaat op een hele zin:
Dus, is het iets wat of iets dat? Het technische antwoord op deze vraag is dat het afhangt van de context waarin het woord "iets" wordt gebruikt. Als "iets" wordt gebruikt als voornaamwoord, dan is het correct om te zeggen "iets dat". Als "iets" wordt gebruikt als zelfstandig naamwoord, dan is het correct om te zeggen "iets wat".

Wat bestaat uit of dat bestaat uit?

De uitdrukking "bestaat uit" wordt gebruikt om de samenstelling van iets te beschrijven. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen "De Verenigde Staten bestaan uit 50 staten" om de samenstelling van het land te beschrijven.

Door Korie Kirkwood

Wat is het ergste dat of wat? :: Is het dat of wat?
Handige links