Burgerservicenummer

Een sofinummer (SSN) is een negencijferig nummer dat door de socialezekerheidsadministratie van de Amerikaanse overheid wordt uitgegeven aan Amerikaanse staatsburgers, permanente inwoners en andere gekwalificeerde personen. Opgericht in 1936 om Amerikaanse werknemers uniek te identificeren om de verdeling van socialezekerheidsuitkeringen onder het nieuwe socialezekerheidsprogramma te bepalen, is het gebruik van socialezekerheidsnummers sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevende manier om informatie over een persoon te verzamelen, inclusief belastinggegevens en medische en Werkgeschiedenis. Het is ook vaak nodig om een ​​baan te vinden en sociale uitkeringen en andere overheidsdiensten te ontvangen.

Hoe SSN's worden gegenereerd

Burgerservicenummers hebben een driedelige samenstelling: AAA-GG-SSSS. De eerste drie cijfers, het gebiedsnummer, werden oorspronkelijk per regio toegewezen. De volgende twee cijfers, het groepsnummer, werden aanvankelijk in 1936 gebruikt als administratief distributiemiddel. De laatste vier cijfers, het serienummer, zijn een rechte numerieke reeks cijfers van 0001 9999 binnen elke groep.

Om de integriteit van het SSN te helpen beschermen en de levensduur van het negencijferige systeem te behouden, heeft de socialezekerheidsadministratie in 2011 de manier waarop SSN's werden uitgegeven gewijzigd in randomisatie. De nieuwe benadering elimineert het gebiedsnummer, elimineert de significantie van het hoogste groepsnummer, en eerder niet-toegewezen gebiedsnummers werden geïntroduceerd voor toewijzing, exclusief gebiedsnummers 000, 666 en 900-999.

Wie krijgt een SSN

Sinds de aanvang van het sofi-nummer worden socialezekerheidskaarten gebruikt om het nummer te registreren dat aan een persoon is uitgegeven. Er worden momenteel drie soorten kaarten uitgegeven:

  1. De meest voorkomende socialezekerheidskaart wordt uitgegeven aan Amerikaanse staatsburgers en permanente inwoners en bevat de naam van de kaarthouder en SSN.
  2. Personen die tijdelijk wettig tot de Verenigde Staten zijn toegelaten onder een DHS-werkvergunning (Department of Homeland Security), ontvangen een kaart met hun naam, sofinummer en een beperking "ALLEEN GELDIG VOOR WERK MET DHS-TOESTEMMING".
  3. Voor personen die legaal zijn toegelaten tot de Verenigde Staten zonder DHS-werkvergunning maar een geldige reden voor een SSN hebben, of een nummer nodig hebben vanwege een federale wet die een sofinummer vereist om een ​​uitkering of dienst te krijgen, ontvangen een kaart met de NOT GELDIG VOOR WERKGELEGENHEIDSbeperking.

Personen die aan alle vereisten voldoen, kunnen een sofinummer aanvragen via de socialezekerheidsadministratie met behulp van formulier SS-5.

SSN en privacy van persoonlijke gegevens

Burgerservicenummers, die op grote schaal worden gebruikt als primaire vorm van identificatie en authenticatie, zijn persoonlijk identificeerbare informatie (PII), waardoor ze vatbaar zijn voor inbreuken op de privacy van gegevens en cyberbeveiliging, waaronder phishing en hacking. SSN's zijn vaak gehuisvest op computernetwerken van overheidsinstanties en particuliere organisaties die voortdurend worden geconfronteerd met cyberaanvallen, en zijn kwetsbaar voor een breed spectrum van identiteitsdiefstal en medische, fiscale en bankfraude.

Als gevolg van de aanhoudende dreiging van grootschalige datalekken, zijn de oproepen om het gebruik van SSN's als identificatie en authenticatie te elimineren toegenomen. Nationale en lokale overheden hebben regels voor gegevensprivacy geïmplementeerd die beperken welke persoonlijk identificeerbare informatie kan worden verzameld en gebruikt, terwijl organisaties transparant moeten zijn over hoe ze PII gebruiken door het opstellen van privacybeleidsverklaringen en -overeenkomsten waarmee individuen zich kunnen aan- of afmelden .

In 2018 heeft de Europese Unie GDPR (General Data Protection Regulation) ingesteld, die strikte richtlijnen en beperkingen voor gegevensbescherming bevat, terwijl in de VS de CCPA (California s Consumer Privacy Act), HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act), en de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI-DSS), bieden gegevensbescherming voor het gebruik van PII met betrekking tot consumentengegevens, medische dossiers en creditcardtransacties.

SSN-alternatieven

Naast door de overheid geleide beperkingen op het gebruik van SSN's, zijn alternatieve vormen van door technologie ondersteunde ID voorgesteld en wereldwijd geïmplementeerd, waaronder het gebruik van gecodeerde elektronische ID-kaarten en de implementatie van biometrische identificatie zoals vingerafdrukken, spraakbesturing, iris en gezichtsherkenning scant voor authenticatie bij financiële en overheidsinstellingen.

De angst voor de onvervangbaarheid van biometrie en voor de mogelijkheid dat hackers of identiteitsdieven spraak-ID's nabootsen, is getemperd door de introductie van anti-spoofing-technologie die geavanceerd genoeg is om te weten wanneer iemand zich frauduleus voordoet als iemand anders.