Icloud

Zoals de naam doet vermoeden, is iCloud een cloudgebaseerde computer- en opslagdienst van Apple, Inc. Net als vergelijkbare diensten voor het delen / opslaan van bestanden, stelt iCloud gebruikers in staat om hun digitale inhoud te synchroniseren met alle Apple-applicaties en apparaten, inclusief Mac, MacBook, iPad, iPod, iPhone en Apple Watch.

Hoewel een Apple ID (en bij uitbreiding een iCloud-account) niet vereist is om toegang te krijgen tot Apple-apparaten of -software, zijn veel functies of functionaliteiten zonder één beperkt. iCloud is toegankelijk via iCloud.com naast het algemene instellingen / voorkeurenpaneel van elk ondersteund apparaat of applicatie.

iCloud-geschiedenis

iCloud werd in 2011 onthuld naast Mac OS X Lion en iOS 5 en werd openbaar gemaakt met een iTunes-update. Het verving MobileMe, een betaalde service die zich sinds 2000 op Mac OS X-, Microsoft Windows-, iPhone- en iPod Touch-gebruikers richtte. In minder dan een week had iCloud 20 miljoen gebruikers, en sindsdien is het uitgebreid met een aantal native applicaties en functionaliteiten. Tegenwoordig worden gebruikers van Apple-apparaten (zoals iPhones) en Apple-software (zoals iTunes) sterk aangemoedigd om een ​​iCloud-account aan te maken, die wordt geleverd met 5 GB gratis opslagruimte voor e-mail, documenten, foto's / video's, back-ups, muziek, apps, tv shows en boeken.

iCloud-functies

Toen Apple's toenmalige CEO Steve Jobs aankondigde dat iCloud MobileMe zou vervangen, gaf hij ook een overzicht van de nieuwe apps en functionaliteiten die in de nieuwe iCloud-gebruikerservaring zouden worden geïntroduceerd. Hoewel veel van de aangekondigde functies sinds de lancering constant zijn gebleven, hebben vele daaropvolgende lanceringen en updates de iCloud-omgeving omgevormd tot wat het nu is, waaronder:

  • Back-up maken en terugzetten, dat automatisch een gegevensback-up maakt van alle bestanden en instellingen die kunnen worden hersteld in het geval van systeemupdates, hardwarestoringen of apparaatupgrades
  • iCloud Keychain, een wachtwoordbeheerder voor het opslaan en stroomlijnen van wachtwoorden
  • iTunes Match, een betaalde service voor het scannen van cd-nummers en het matchen met muziek in de iTunes-bibliotheek (nu gebundeld in het Apple Music-abonnement)
  • Find My (voorheen twee afzonderlijke apps, Find My Friends en Find My Device), een applicatie voor het lokaliseren van Apple-apparaten en andere iCloud-gebruikers
  • Handoff, een functionaliteit voor toegang tot een applicatie die onlangs is gebruikt op een ander iCloud-apparaat
  • Foto's (voorheen iPhoto en My Photo Stream), een applicatie die een kopie uploadt van elke foto die op elk iCloud-apparaat is gemaakt naar iCloud Drive
  • iMessage, dat de vorige iChat-applicatie verving en sms-berichten van mobiele serviceproviders opnam
  • iCloud Drive, de historische opslagservice, die 5 GB gratis opslagruimte biedt aan iCloud-gebruikers

iCloud biedt ook geïntegreerde ondersteuning voor een aantal andere applicaties, zowel native (e-mail, contacten, agenda's, herinneringen, etc.) als die van derden (Lyft, Slack, Uber, etc.).