Wat is erp met twee niveaus?

Organisaties gebruiken two-tier enterprise resource planning (ERP) om twee geïntegreerde ERP-systemen tegelijk uit te voeren. Het ene systeem, de legacy-applicatie, ook wel het Tier-1-systeem genoemd, wordt doorgaans op bedrijfsniveau geïmplementeerd en het andere wordt beheerd op het niveau van de dochterondernemingen. Two-tier ERP-software wordt vaak gebruikt door grote bedrijven met meerdere locaties of door een organisatie die op meerdere geografische locaties is gevestigd.

Aanbevolen literatuur: de definitie van Enterprise Resource Planning (ERP) van Kompoos.

De voordelen van Two-Tier ERP

Two-tier ERP stelt een organisatie in staat om regionale backofficeprocessen te optimaliseren op een site die opereert volgens een bedrijfsmodel dat los staat van het hoofdbedrijf. Op sommige locaties vereist de ERP speciale overwegingen, waaronder vertalingen of geregionaliseerde bedrijfsmodellen en organisaties, ik probeer een legacy ERP op het hoofdkantoor te behouden met ERP-oplossingen op twee niveaus om specifieke behoeften op het niveau van de dochteronderneming te ondersteunen die volledig is geïntegreerd met het bedrijfssysteem.

Masterdatamanagement is een van de grootste zorgen voor organisaties die twee ERP-niveaus implementeren. Er mag geen dubbel werk zijn tussen de twee ERP-systemen. Consistentie is vereist op het tweede niveau om ervoor te zorgen dat de eerstelijns ERP van het bedrijf één enkele informatiebron voor financiële gegevens, orders en andere zaken bereikt.

Wanneer gebruiken organisaties tweeledige ERP?

Vaak wordt een Two-tier ERP-systeem geïmplementeerd wanneer het legacy, Tier-1-systeem erg groot en duur wordt om aan te passen, te onderhouden en te upgraden of wanneer fusies en overnames een organisatie achterlaten met meerdere ERP-oplossingen die ze niet kunnen consolideren tot één ERP systeem.

Volgens EnterpriseAppsToday, de volgende scenario's zijn gebruikelijk in organisaties die twee niveaus van ERP gebruiken:

  • Een bedrijf met een zeer specifieke lokale focus, single-site of multi-site binnen één land of regio.
  • Een bedrijf met activiteiten die sterk gericht zijn op een specifieke branche die niet sterk aanwezig is op het hoofdkantoor van het bedrijf.
  • Een nieuw verworven operatie met een mismatch van meerdere verouderde, niet-ondersteunde ERP's.
  • Een kleine dochteronderneming zonder formele ERP.
  • Een kleine operatie op het tweede niveau die het gebruik van ERP-software voor bedrijven niet rechtvaardigt, maar die naarmate de activiteiten groeien, in de bedrijfskooi terecht kan komen.

Top 5 gerelateerde ERP-vragen

1. Wat is ERP?
2. Wat is ERP voor kleine bedrijven?
3. Wat is een bedrijfstoepassing?
4. Wat is het verschil tussen CRM en ERP?
5. Wat is een ERP-module?