Web services

De term webservices beschrijft een gestandaardiseerde manier om webtoepassingen te integreren met behulp van de open standaarden XML, SOAP, WSDL en UDDI via een internetprotocol-backbone. XML wordt gebruikt om de gegevens te taggen, SOAP wordt gebruikt om de gegevens over te dragen, WSDL wordt gebruikt om de beschikbare services te beschrijven en UDDI wordt gebruikt om te vermelden welke services beschikbaar zijn. Webservices worden voornamelijk gebruikt als middel voor bedrijven om met elkaar en met klanten te communiceren, en stellen organisaties in staat om gegevens te communiceren zonder grondige kennis van elkaars IT-systemen achter de firewall.

In tegenstelling tot traditionele client / server-modellen, zoals een webserver / webpagina-systeem, bieden webservices de gebruiker geen GUI. Webservices delen in plaats daarvan bedrijfslogica, gegevens en processen via een programma-interface over een netwerk. De applicatie-interface, niet de gebruikers. Ontwikkelaars kunnen de webservice vervolgens toevoegen aan een GUI (zoals een webpagina of een uitvoerbaar programma) om gebruikers specifieke functionaliteit te bieden.

Met webservices kunnen verschillende applicaties uit verschillende bronnen met elkaar communiceren zonder tijdrovende aangepaste codering, en omdat alle communicatie in XML verloopt, zijn webservices niet gebonden aan een besturingssysteem of programmeertaal. Java kan bijvoorbeeld praten met Perl, Windows-applicaties kunnen praten met UNIX-applicaties.

Voor webservices is het gebruik van browsers of HTML niet vereist.

Webservices worden soms toepassingsservices genoemd.

NEXT
Websitefilter