Tino Cafaro: Zwabisch-Italiaanse liaison

Zijn systeemhuisgroep is in Duitsland een van de toppartners van de communicatiegigant Mitel. Maar zoiets bouwen is niet moeilijk. Tenminste niet voor Tino Cafaro, die moet verkopen zelfs als hij op vakantie is – hij kan het niet helpen.

Napels bruist van het leven: Met één miljoen inwoners is de hoofdstad van Campanië de derde grootste metropool van Italië. Vaihingen an der Enz ligt 24 kilometer ten noordwesten van Stuttgart en is met zijn 29.000 inwoners niet bepaald een van de Europese hotspots. Toch voelt Tino Cafaro, directeur van het systeemhuis “The-Company.de”, zich op beide plaatsen thuis. “Mijn vader komt uit Napels, mijn moeder is geboren in Zwaben,” verklaart hij de achtergrond van zijn liefde voor beide streken. Zelf is hij in 1964 in Vahingen/Enz geboren, maar tegenwoordig werkt hij vanuit zijn kantoor aan huis in Napels “als ik rust nodig heb”. Het grootste deel van het jaar is hij echter in Duitsland te vinden, de zaak moet tenslotte draaien. Hij is ook lid van de plaatselijke vrijwillige brandweer – ook daar bent u nodig!

Van de “garage van de oprichters”

Na het verlaten van de school in 1984 kreeg Cafaro zijn huidige bedrijvengroep van de grond met ongeveer 60 werknemers en vestigingen in Frankfurt, Bremen en Wismar. In die tijd begon hij met de verkoop van showtechnologie vanuit de garage van zijn ouders. “Even later waren het al twee garages”. Markus Michels, die nu ook directeur is, was er vanaf het begin bij. Na de school werd een kleine winkel ingericht, later een grote winkel aan de hoofdstraat in Vahingen/Enz. Vijftien jaar geleden verhuisde het bedrijf naar het huidige gebouw, dat intussen veel te klein is geworden. “De openingsceremonie voor een ander gebouw heeft nu plaatsgevonden. De verantwoordelijke bouwmanager heeft me gezegd dat we er op 15 december 2018 kunnen intrekken,” onthult Cafaro met een twinkeling in zijn ogen. Zijn eigen beroepservaring heeft hem al lang geleerd dat dergelijke uitspraken enigszins gewaagd zijn.

Tino Cafaro runt vandaag de dag nog steeds de showtechnologiewereld in het bedrijf Soundlight Company GmbH. De groep is echter groot geworden met mobiele radio en vervolgens met professionele telecommunicatieoplossingen. Hij kwam met deze laatste in contact via een zakenpartner: deze had gehoord over een Zwitsers bedrijf, Ascom genaamd, dat voor het eerst een filiaal in Duitsland wilde openen. Omdat hij net ruimte had in zijn kantoor, trok Ascom bij hem in. “Zo gebeurde het dat prepaid telefoons zich in onze kantoorgang opstapelden en wij ons plotseling met de verkoop van telefoonsystemen moesten bezighouden,” herinnert Cafaro zich.

Geluk met de telefoonbusiness

In principe bestaat de Ascom-connectie van toen nog steeds – zelfs supervisor Rainer Müllner is er nog bij betrokken. De “rest” werd gedaan door de economische geschiedenis: de Ascom PBX divisie werd overgenomen door de Canadese Aastra Group en fuseerde in Duitsland in 2005 met DeTeWe, dat ook door Aastra werd gekocht. Nadat de Aastra Group zich op de Europese markten had gevestigd, was het eind 2013 zelf het overnamedoelwit: Mitel, eveneens een Canadese fabrikant, slokte het bedrijf op. Voor Tino Cafaro en zijn bedrijf was dit een succesverhaal: The-Company.de vestigde zich zeer goed in de PBX-business en ontwikkelde zich snel tot een van de toppartners. Eerst van Aastra, vandaag van Mitel. The-Company.de is een van de slechts vier Duitse Platinum Partners.

Het zakelijke succes is niet in de laatste plaats te danken aan het feit dat Tino Cafaro vrijwel geen behoefte voelt om te verkopen. “De zaken met telefoonsystemen zijn gewoon leuk,” zegt hij. Deze “hobby” gaat zelfs zo ver dat hij reclame maakt voor een nieuwe oplossing bij andere hotelgasten, zelfs wanneer hij op vakantie is. “En meestal draait het uit op een succesvolle zakendeal,” zegt hij blij. Dit is ook een succes omdat volgens hem veel zakelijke gebruikers niet goed weten hoe krachtig de communicatieoplossingen van vandaag zijn: Als u potentiële klanten laat zien hoe u grip kunt krijgen op hun problemen – vaak veel verder dan conventionele telefonie – opent u een open deur.