Update: De innerlijke werking van de nieuwe Playstation

Sony heeft meer technische details over de Playstation 4 uitgelekt. Sony houdt de console zelf nog onder de pet, maar de controller en camera zijn al wel getoond.

Een smalle, zwarte doos – zo spartaans ziet de camera van de vierde generatie Sony’s gaming boxen er tenminste uit. De fabrikant heeft twee dagen na de aankondiging van de PS4 ook meer geheimen over het binnenwerk onthuld.

PC-architectuur

Het hart van de Playstation 4 wordt de AMD-processor met “Jaguar”-kernen. De grafische chip is gebaseerd op Radeon, volgens Sony, en is in staat tot 1,85 teraflops. Hij zal dus waarschijnlijk gebaseerd zijn op de Radeon HD 7850 desktop grafische kaart. GPU en CPU zijn gecombineerd op één chip, zoals gebruikelijk is bij spelconsoles.

Een nieuwe functie is de USB 3.0-poort. Er is nog steeds een analoge video-uitgang, zodat ook oudere TV’s kunnen worden aangesloten. Sony specificeert de WLAN-verbinding als 802.11 b/g/n; de PS3 ondersteunt alleen de b- en g-varianten.

De controller krijgt, zoals eerder aangekondigd, een touchpad, lichtbalk en ingebouwde luidspreker.

De nieuwe controller heeft touchpad en lichtbalk.

Games

De pc-architectuur van de Playstation 4 zou zowel gamers als ontwikkelaars moeten bevallen. “De mogelijkheden die het biedt aan spelontwikkelaars overtreffen alles wat voorheen denkbaar was op een thuisconsole,” bevestigt Ubisoft CEO Yves Guillemot.

De eerste spellen zijn al aangekondigd, waaronder de first-person shooter “Destiny” en “Diablo III” van spelontwikkelaar Blizzard, die voorheen alleen bekend was van desktopspellen. Diablo III is speciaal voor de PS4 ontwikkeld en zal dus volledig op de controller zijn afgestemd.

De verkoopdatum is door Sony bevestigd: Volgens deze gegevens zal de PS4 op tijd voor de kerstinkopen in de winkels liggen.