Meme: betekenis van het woord en oorsprong

De term meme is afgeleid van het Griekse mímēma en betekent imitatie en verwijst eenvoudiger naar inhoud die snel viraal gaat

Het is vaak gemakkelijk om het woord Meme tegen te komen in blogs of in berichten die op verschillende sociale netwerken zijn gepubliceerd. Maar niet iedereen weet precies wat het betekent. In feite wordt deze term gebruikt om een grappig of bizar stukje inhoud aan te duiden, dat een afbeelding, een video, een foto of zelfs een zin kan zijn, die snel viral gaat en een echte catchphrase wordt.

In de meeste gevallen is het heel moeilijk om de absolute populariteit van een internetmeme te bepalen, omdat sommige zich in specifieke groepen ontwikkelen, waar ze beperkt blijven, terwijl andere aanslaan in contexten die niets met het origineel te maken hebben, en toch een uitstekende populariteit bereiken.

Hoe memes ontstaan

Ze zijn zeker een fenomeen dat grote waardering vindt onder internetgebruikers. Laten we eens nagaan waarom, door zorgvuldig de betekenis van de term en zijn interessante oorsprong te beoordelen, die, in tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, niet zo recent is.

De oorsprong van memes

De term Meme is afgeleid van het Griekse woord mímēma, dat “imitatie” betekent, en werd voor het eerst gebruikt door Richard Dawkins, een Britse etholoog en bioloog, in 1976 in zijn boek The Selfish Gene, waarin hij probeert uit te leggen hoe culturele informatie zich verspreidt. Volgens Dawkins worden ideeën doorgegeven van de ene generatie op de andere, net zoals genen worden doorgegeven van vader op zoon. Niet alle concepten worden echter verspreid, maar alleen die welke als het meest valide en effectief worden beschouwd.

In feite is er dus in het oorspronkelijke concept van memes sprake van het idee dat één idee kan worden afgedankt en dat andere zeer succesvol kunnen zijn, d.w.z. viraal kunnen worden. Men kan dus stellen dat memes vóór de komst van het internet al bestonden, ook al verspreidden ze zich langzamer. Dawkins heeft het bijvoorbeeld over een inscriptie die in Pompeii is gevonden en die bestaat uit een palindroomzin die wordt gekenmerkt door vijf woorden. Dezelfde inscriptie komt ook voor op andere vindplaatsen uit de Romeinse tijd, maar niemand heeft tot nu toe de betekenis ervan begrepen.

Wat is de functie van memes?

Wat is eigenlijk de functie van memes? Zeker, in de meeste gevallen zijn ze gemaakt om gebruikers te vermaken. Er zij echter op gewezen dat memes ook kunnen worden gebruikt om een concept een grotere emotionele impact te geven. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld heeft het Pentagon het Meme Warfare Center opgericht, een structuur die de verspreiding van vals nieuws moet tegengaan. Memes hebben ook hun intrede gedaan in de politieke en sociale sfeer en zijn er meer dan eens in geslaagd mensen aan het denken te zetten of de publieke opinie te doen wankelen.

Memes kunnen echter, net als virale memes, gemakkelijk in de vergetelheid raken, aangezien het internet elke dag een ongelooflijke hoeveelheid inhoud verspreidt die door gebruikers wordt bekeken. Wil je weten wat de eerste meme was die viral ging? Het is de afbeelding van een kind dat de cha-cha-cha danst, gemaakt om te pronken met de vaardigheden van een software, gemaakt door grafisch ontwerper Michael Girard in 1996. De meme ging zo viral dat hij zelfs in een aflevering van de tv-serie Ally McBeal verscheen.