WhatsApp-updates, zoeken op datum binnenkort: hoe het werkt

WhatsApp werkt aan een nieuwe tool om te zoeken op datum binnen gesprekken. Zo werkt het en wanneer komt het

Na een onderbreking als gevolg van de lockdown hebben de ontwikkelaars van WhatsApp veel projecten die tijdelijk geblokkeerd waren, teruggenomen. De komende maanden zal de messaging-app vele kleine innovaties verwelkomen die het gebruik van WhatsApp een beetje revolutionair zullen veranderen. Een van de interessantste is een nieuwe manier om in een gesprek te zoeken naar ontvangen en verzonden berichten.

Een van de grootste beperkingen van de messaging-app is de zoekfunctie, die WhatsApp al meerdere malen heeft geprobeerd onder handen te nemen, zonder daarin te slagen. Nu komt er een nogal interessante nieuwe functie: gebruikers zullen een ontvangen of verzonden bericht rechtstreeks op datum kunnen zoeken. Voorlopig bevindt de functie zich nog in de alfa-fase, dat wil zeggen dat hij wordt ontwikkeld en getest door medewerkers, maar binnenkort zou hij zijn debuut kunnen maken in de bètaversie van WhatsApp. De jongens van WaBetaInfo, die de eersten waren om het nieuws te breken, hebben ons verzekerd dat de nieuwe tool zal komen naar zowel Android en iOS, hoewel in dit vroege stadium wordt het alleen getest op de iPhone. Hier is hoe het werkt.

Hoe berichten zoeken op datum op WhatsApp

De functie “zoeken” is al aanwezig op WhatsApp, maar momenteel kun je er nog geen bericht mee zoeken op datum. U kunt alleen zoeken op “woorden” en u ziet dat het vrij ingewikkeld is om een specifiek bericht te vinden dat twee of drie maanden geleden werd verzonden. Met het zoeken op datum is het veel eenvoudiger.

WaBetaInfo heeft beelden gepubliceerd waarop te zien is hoe de tool zal werken. Het is momenteel alleen beschikbaar op de iPhone en alleen in de alfaversie, die niet toegankelijk is voor het publiek. Wanneer een gebruiker op de knop ‘Zoeken’ drukt, verschijnt een kalendericoon in de tekstbalk: door erop te tikken wordt een minikalender geopend met maand, dag en datum. Door een exacte dag te kiezen, zal het mogelijk zijn om alle berichten te zien die op die datum zijn uitgewisseld. Dit is erg handig als je je niet meer precies kunt herinneren wat je hebt gezegd, maar alleen wanneer je het bericht hebt geschreven.

WhatsApp, omgekeerd zoeken naar afbeeldingen

Een andere nieuwe functie, vooralsnog beschikbaar op de iPhone, betreft de strijd tegen nepnieuws. Tijdens de lockdown-periode werkt WhatsApp samen met Google om gebruikers een fact-checking tool aan te bieden. Naast berichten die te vaak zijn doorgestuurd (en die te herkennen zijn aan een dubbele pijl bovenaan), staat een vergrootglas waarmee gebruikers een Google-zoekopdracht kunnen uitvoeren naar het onderwerp van het bericht.

Nu is het vergrootglas ook beschikbaar voor afbeeldingen die te vaak zijn doorgestuurd. Hiermee kunnen gebruikers een omgekeerde zoekopdracht doen en zien of het een meme, nepnieuws of een waargebeurd verhaal is.

Wanneer komen de nieuwe functies op WhatsApp

Beiden zijn nog in ontwikkeling en alleen beschikbaar voor ontwikkelaars die ze aan het testen zijn. Als alles goed gaat, komen ze de komende weken in beta en vervolgens in officiële versies.