IT-BUSINESS Podcast: Google, Microsoft en Oracle – de channelbazen aan het woord

De channelbazen van Google, Microsoft en Oracle kwamen bijeen voor een gesprek op de IT-BUSINESS Podcast. Geen van hen houdt van de term “kanaal”, maar zij zien Gaia-X allemaal als een kans. Het belangrijkste onderwerp was de rol van IT-dienstverleners en resellers in het cloud-tijdperk.

Bernd Stopper, Head of Partner Sales EMEA North, Google

Bernd Stopper, Head of Partner Sales EMEA North, Google

Andre Kiehne, General Manager Partner Business, Microsoft Duitsland

Andre Kiehne, General Manager Partner Business, Microsoft Duitsland

Christoph Heiming, Senior Director Alliances & Channel, Oracle Germany

Christoph Heiming, Senior Director Alliances & Channel, Oracle Germany

De tijd van “eeuwigdurende licenties”, waarbij je een softwareproduct koopt en het vervolgens voor altijd gebruikt, loopt ten einde. De reden voor deze ontwikkeling is ongetwijfeld cloud computing in al zijn vormen. Zelfs on-premise software verliest steeds meer het langetermijnkarakter van een aankoopinvestering. Abonnementen of jaarversies winnen aan belang.

Marktmacht

De drijvende krachten achter deze trend zijn gemakkelijk te identificeren: De vijf grote hyperscalers (AWS, Microsoft Azure, Google, Alibaba en IBM) delen ongeveer tweederde van de cloudmarkt. Maar voor veel potentiĆ«le klanten is de stap naar de public cloud te ver en lijken hybride modellen terrein te winnen, waarin “on-premise IT” en clouddiensten worden georkestreerd.

Waardecreatie

Tegen deze achtergrond en omdat de hyperscalers allemaal vertrouwen op het multiplicatoreffect ervan, zweeft de cloud al enige tijd niet meer als een zwaard van Damocles boven het IT-kanaal. Het gaat veeleer om de vraag hoe de waardecreatie en de winstmogelijkheden op middellange tot lange termijn zullen worden verdeeld. Ook de bedrijfsmodellen veranderen door de verschuiving naar abonnementen in plaats van licentieaankopen, wat weer gevolgen heeft voor de planning en de dagelijkse gang van zaken in de ICT-markt.

In deze IT BUSINESS podcast debatteren de channel heads van de hyperscalers Google (Bernd Stopper), Microsoft (Andre Kiehne) en Oracle (Christoph Heiming) over dit complex van onderwerpen en over de positie van de hyperscalers na het aflopen van de Safe Harbor- en Privacy Shield-overeenkomsten.

Dominantie van de VS in cloudkwesties

In de tussentijd zorgt het onderwerp voor geopolitieke druk, zoals blijkt uit de controverses rond de eerder genoemde vernietigde overeenkomsten met de VS en het cloudinitiatief Gaia-X van de EU. Dit laatste werd aanvankelijk gepresenteerd als een tegenmodel voor de Amerikaanse dominantie op de cloudmarkt, maar zou zich steeds meer kunnen ontwikkelen tot een vehikel om duidelijke wettelijke voorwaarden te scheppen met betrekking tot open vragen over gegevensuitwisseling.

U kunt de IT BUSINESS Podcast momenteel beluisteren op Spotify, Deezer, iTunes, Google Podcasts en YouTube. Luister dus nu meteen mee, hier direct op de pagina, of abonneer u nu op de podcast bij Podigee.

Volgende artikelen

  • Hyperscalers investeren zwaar in het kanaal – De uitgaven voor cloudinfrastructuurdiensten stijgen volgens Canalys met 33 procent tot 142 miljard dollar in 2020. Omdat de invloed van indirecte activiteiten op de marktgroei toeneemt, verhogen de grote cloudaanbieders hun investeringen in het kanaal.
  • Hyperscalers profiteren van de Covid 19-crisis – De Covid 19-crisis heeft, naast de algemene trend naar digitalisering, de activiteiten van de aanbieders van openbare clouds aangewakkerd. Hun aanbod is echter niet noodzakelijkerwijs een zekere winnaar, zoals de huidige “ISG Provider Lens Public Cloud” stelt.
  • Hyperscaler-gebruik na het Privacy Shield – Sinds het einde van het Privacy Shield tasten bedrijven in het duister als het gaat om trans-Atlantische gegevensoverdracht. Lopen bedrijven het risico een boete te krijgen omdat ze hun gegevens bij AWS en Co. opslaan, zelfs als ze zelf in Europa blijven?