Digitale terrestrische TV, meer veranderingen van Noord naar Zuid

Ook deze week krijgen veel Italiaanse regio’s te maken met de veranderingen van de digitale terrestrische tv-frequenties: hier ziet u waar de veranderingen plaatsvinden en wie er opnieuw moet afstemmen.

Aan de vooravond van de definitieve omschakeling van de MPEG-2-norm naar de MPEG-4-norm, die op 1 september 2021 in heel Italië gelijktijdig zal plaatsvinden en de eindfase zal inluiden van de omschakeling van de oude digitale terrestrische techniek naar de nieuwe DVB-T2, gaat in veel Italiaanse regio’s de frequentiedans verder.

Deze week zijn er frequentiewisselingen geweest (van een hele multiregionale MUX om precies te zijn) en wijzigingen in de transmissiecodecs van televisiezenders. Maar dat is nog niet alles, want de laatste wijzigingen hebben ook gevolgen voor DAB-radio die op digitale aardse frequenties wordt uitgezonden. Vorige week waren er al belangrijke veranderingen, met de afschaffing van twee andere regionale MUX-en en de daaruit voortvloeiende teruggave aan de Italiaanse staat van de relevante frequenties.

Afscheid van MUX La 9

Het nieuws dat de meeste kijkers van digitale terrestrische televisie interesseert, is de afschaffing met afschaffing van MUX La 9. Deze multiplex is namelijk volledig verdwenen in vier regio’s in Noord-Italië: Trentino-Alto Adige, Veneto, Emilia-Romagna en Piemonte.

De zenders die in deze vier regio’s op deze MUX worden gehost, zijn de afgelopen weken al naar andere MUX’en verplaatst, waardoor de tv of decoder opnieuw moet worden afgestemd.

Digitale ether: veranderingen in Noord-Italië

Naast de uitschakeling van de La 9 MUX in de afgelopen dagen zijn er ook nog andere veranderingen geweest. In de MUX RETE A 2 heeft de omroep Canale 61 na een afwezigheid van enkele dagen zijn uitzendingen hervat wegens een technische update: het LCN is nog steeds 61, maar de codering is gewijzigd van MPEG-2 in H.264. Het kanaal is dan ook niet meer te zien zonder een vrij recente TV.

In de interregionale MUX Studio 1 (Valle d’Aosta, Piëmonte, Lombardije, Veneto en Emilia-Romagna) heeft Fascino TV (LCN 231) zijn debuut gemaakt. De zender heeft geen eigen programmering, maar zendt het Donna Shopping Canale 235 uit.

In Lombardije heeft de Telestar MUX bovendien Canale 96 opgenomen in plaats van Telecampione, terwijl in de MUX’s City Radio TV (in Piemonte) en Telecity (in Lombardije) de Telestar Canale 77 is overgeschakeld op high definition, zodat deze niet meer op zeer oude TV’s te zien is.

Digitale terrestre: de veranderingen op Sicilië

Ook op Sicilië zijn er de afgelopen weken veranderingen en verschuivingen in de frequenties geweest. Nu is in de MUXes 7Gold Sicilia 88 en 7Gold Sicilia 99 geëxperimenteerd met de nieuwe H.265 Main 10-codec (de codec die voor DVB-T2 zal worden gebruikt).

Dientengevolge is Telerent weer H.264 gaan uitzenden in afwachting van de officiële uitschakeling.

Digitaal terrestrisch: wijzigingen bij DAB-radiozenders

Tot slot zijn er de afgelopen dagen ook een aantal wijzigingen bij radiozenders doorgevoerd: in Toscane zijn Radio Birikina, Radio 80, Radio Bella & Monella en Radio Piterpan toegetreden tot de Radio Digi Toscana MUX.