Alle manieren om uw WiFi-signaal te versterken

Een van de vragen die we ons het vaakst stellen als we op vakantie gaan of om de een of andere reden verhuizen, is: zal ik WiFi-dekking hebben om te gebruiken? Inmiddels vinden we overal WiFi, in bars, clubs en restaurants, maar het kan nog steeds gebeuren dat het WiFi-signaal niet sterk genoeg is om alle gebieden binnen en buiten ons huis of kantoor of bedrijfspand te bestrijken.

Hoe kunnen we WiFi in deze gevallen upgraden? Er zijn veel verschillende oplossingen, variërend van het optimaliseren van de WiFi-dekking tot een betere configuratie van de router, of er zijn veel hardware-oplossingen op de markt. Laten we ze eens samen bekijken.

Een WiFi-signaal versterken: van kanaal veranderen

Niet de TV! Vooral in gebieden waar veel draadloze netwerken actief zijn op vrij kleine oppervlakten, is een goede oplossing om het WiFi-signaal te verbeteren, het veranderen van het communicatiekanaal. Als we 2,4GHz gebruiken, kunnen we namelijk moeite hebben om een kanaal te vinden dat niet overlapt met de reeds bezette kanalen, wat veel gemakkelijker zal zijn als we op 5 GHz werken.

Natuurlijk moeten we eerst controleren of onze router beide frequentiebanden ondersteunt, dus het moet een dualband- of zelfs tri-bandrouter zijn, d.w.z. dat hij naast de traditionele WiFi-band op 2,4 GHz ook een of meer banden op 5 GHz kan gebruiken. Op deze manier kunnen we de WiFi-dekking sterk verbeteren, de prestaties van de router tijdens gegevensoverdracht zullen veel beter zijn. Helaas kleeft hier ook een klein nadeel aan: als het erom gaat omgevingen te bereiken die ver van de router verwijderd zijn, is 2.4 GHz vaak doorslaggevend omdat deze meer obstakels kan overwinnen. Als we echter het WiFi-signaal op korte afstand willen versterken, veranderen we het kanaal en gaan we naar 5 GHz

Hoe het WiFi-signaal te versterken met hardware-apparaten

vooral voor zeer grote kamers, met veel kamers of op verschillende niveaus, is het moeilijk om elke hoek te bereiken met WiFi-dekking, dus zou je denken aan het nemen van een ander abonnement, zodat iedereen kan profiteren van de verbinding. Maar nee, u moet het WiFi-signaal verbeteren, hier zijn enkele apparaten die u kunnen helpen.

Externe omni-directionele antenne

Misschien is het niet iedereen opgevallen dat routers een of meer externe antennes hebben die op de juiste plaats moeten worden geplaatst om het WiFi-signaal te versterken. Heeft je router er geen? Maak je geen zorgen, het is duidelijk een ouder model dat nog geen MIMO- en MU-MIMO-technologieën ondersteunt: om het WiFi-signaal te versterken, kun je in dit geval overwegen een externe omnidirectionele antenne aan te schaffen, die momenteel vrij goedkoop op de markt zijn.

Om de router zo goed mogelijk te plaatsen en het WiFi-signaal te versterken, moet u een eenvoudige natuurkundige regel onthouden: antennes stralen WiFi-dekking uit in vlakken die loodrecht op de antenne zelf staan, wat betekent dat als we de routerantenne in een verticale positie houden, deze niet naar boven of beneden zal stralen en we dus geen goede WiFi-dekking op alle verdiepingen in het huis zullen krijgen. Vrijwel alle omnidirectionele antennes worden geleverd met een verlengkabel om de positionering van het apparaat te optimaliseren en alle gebieden met een WiFi-verbinding te bereiken.

Als we een externe antenne moeten kopen, is een van de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het kiezen van een antenne de versterking uitgedrukt in dBi – of isotrope decibels. Wat is deze winst? Kort gezegd komt het erop neer dat hoe hoger de versterking is, hoe meer de antenne geneigd is het signaal in een bepaalde richting uit te zenden en dus het WiFi-signaal in die richting te versterken. In ieder geval moeten we onze behoeften evalueren, of het gepast is om een omnidirectionele antenne te kiezen om WiFi binnenshuis of buitenshuis een boost te geven, die ook het delen van de verbinding met afgelegen locaties mogelijk maakt.

Gebruik een WiFi repeater of Range Extender

Als we het WiFi-signaal willen vergroten door het bereik van het WiFi-bereik uit te breiden, kan een goed apparaat een WiFi repeater zijn, ook bekend als een Range Extender. Echter, alvorens te beslissen welke WiFi repeater te kopen om de kracht van het WiFi-signaal te verhogen, is het essentieel om de positionering van de router te controleren: het moet in het midden van het gebouw worden gedekt, nooit onder de grond, we vermijden zoveel mogelijk de “belangrijke” barrières, zoals gewapend beton, gipsplaat en karton en metalen elementen.

Als de positionering is ad hoc, maar we moeten nog steeds de kracht van WiFi te verhogen, moeten we kopen een repeater, de prijzen op de markt alleen zeer gevarieerd, we beginnen vanaf 10 euro te bereiken 150 euro, het is aan de zakken van iedereen om hun eigen model te kiezen. Uiteraard zijn de technische kenmerken variëren sterk van het ene model naar het andere, maar we kunnen de top van het assortiment te vinden, zelfs nog steeds in lage prijsklassen, als we geen experts, het ideaal is om advies in te winnen bij degenen die meer weten dan wij en laat ons u begeleiden bij het kopen van de repeater om het WiFi-signaal te verhogen.

Als we niet van plan om eventuele uitgaven te doen, kunnen we uitbreiden van de WiFi met behulp van een oude draadloze router. Uiteraard moeten we eerst nagaan of hij ook als WiFi-repeater kan fungeren, maar soms is deze functie opgenomen in de firmware en kan hij worden geactiveerd via het configuratiescherm.

Indien dit niet het geval is, zijn er nog acties die we kunnen ondernemen om de configuraties te wijzigen, zoals het vervangen van de firmware die standaard door de oude router wordt gebruikt door DD-WRT, Tomato of OpenWrt. Op dit punt kan het mogelijk zijn de WiFi-repeaterfunctie te activeren, hetzij als een Repeater-brug met DHCP en NAT uitgeschakeld of als een Repeater, met DHCP en NAT ingeschakeld. Kortom, er zijn zoveel oplossingen om het WiFi-signaal te versterken!

Mesh-netwerken

Meer en meer horen we over Mesh-netwerken om het WiFi-signaal te verbeteren en het bereik van het draadloze netwerk te vergroten. Een Mesh-netwerk is een netwerk waarin elke router een node wordt om het WiFi-signaal uit te breiden, elke node kan worden toegevoegd of verwijderd zonder afwisselend te werken, en het hele netwerk een enkele SSID gebruikt. Meshnetwerken zijn een goedkope manier om het WiFi-signaal te versterken en zijn zeer betrouwbaar: elke node is verbonden met andere nodes en als er één uitvalt – bijvoorbeeld door een hardwareprobleem – gaan naburige nodes automatisch op zoek naar andere routes om het WiFi-signaal door te geven.

Een mesh-netwerk ondervangt de nadelen van traditionele WiFi-netwerken: een dergelijk netwerk is geoptimaliseerd om de dekking van het draadloze signaal uit te breiden zonder dat gebruikers en client-apparaten op de hoogte zijn van de omschakeling tussen nodes. Het mesh-netwerk is in feite een peer-to-peer-netwerk, waarbij de verschillende componenten samenwerken om een hoge kwaliteit van de dienstverlening te handhaven en eventuele storingen te beperken.

Het is geen toeval dat mesh-netwerken zijn ontstaan voor gebruik in het leger: elk knooppunt fungeert als een router voor de anderen, en als er één uitvalt, kunnen de anderen dat gemakkelijk opvangen. De verschillende knooppunten in het netwerk hebben namelijk de intelligentie om te begrijpen welk pad de gegevenspakketten het beste kunnen volgen.

Powerline-apparaten

Een andere manier om het WiFi-signaal te verbeteren is door een Powerline-adapter aan te sluiten, zodat we gegevens met de hoogst mogelijke snelheid kunnen overdragen. Een Powerline-apparaat is een stukje hardware dat van elk stopcontact een netwerkstopcontact maakt: hiermee kunnen gegevens worden doorgegeven van een router naar een of meer adapters via het elektriciteitsnet in huis, waardoor het WiFi-bereik wordt vergroot.

Er zijn veel modellen die ook als WiFi-toegangspunt kunnen fungeren: op deze manier worden gegevens met maximale snelheid via het elektriciteitsnet doorgegeven en kunnen ze met andere apparaten worden verbonden via een Ethernet-kabel of draadloos via de beschikbare poorten.

Hoe het WiFi-signaal te verbeteren met NetSpot

We herhalen dat de beste manier om het bereik van het WiFi-signaal te vergroten nog steeds is om ons te concentreren op de plaatsing van de router, in het geval dat deze goed geplaatst is maar we nog steeds niet tevreden zijn met de resultaten, kunnen we software gebruiken zoals Netspot. Dit wordt door professionals gebruikt om te bestuderen hoe het WiFi-signaal wordt uitgestraald en vervolgens de zogenaamde heatmap te genereren – vertaald is hittekaart – die grafisch weergeeft in welke gebieden de WiFi-dekking het sterkst en het zwakst is.

Hiermee kan eventuele interferentie met het WiFi-signaal worden vastgesteld door met een laptop rond te lopen in de omgeving en de sterkte en betrouwbaarheid van het draadloze netwerk te detecteren, oplossingen aan te dragen om de sterkte van het WiFi-signaal te verbeteren, zoals het kiezen van een nieuwe routerlocatie of het upgraden van uw thuisnetwerk met hardware of extra toegangspunten, en tevens de juiste keuze van WiFi-kanaal voor te stellen.

Er is ook een gratis versie van NetSpot voor Windows, hoewel deze enkele beperkingen heeft ten opzichte van NetSpot Home en NetSpot Pro; natuurlijk is er ook een bijgewerkte versie van NetSpot Pro voor macOs en onlangs hebben de ontwikkelaars NetSpot ook voor Android gelanceerd. Deze app is echter meer een eenvoudige WiFi-netwerkscanner: het ene scherm toont de netwerken die in het gebied zijn gedetecteerd, het andere toont de WiFi-signaaltrend in de tijd en de bezetting van de verschillende kanalen op de 2,4 en 5 GHz-banden.