IDC en De-CIX: Er stroomt meer geld naar IT en TC

Voor 2021 verwacht het marktonderzoek- en adviesbureau IDC een positieve ontwikkeling van de markt voor informatie- en communicatietechnologie in Duitsland met een stijging van 4,4 procent tot bijna 151 miljard euro.

In haar laatste editie van het “Worldwide Black Book Live”, die in augustus is gepubliceerd, schrijft de International Data Corporation (IDC) de groei toe aan de aanhoudende opleving op alle technologiemarkten. Zo zorgt de grote vraag naar personal computing devices, met name tablets en pc’s, pc-monitoren en Infrastructure as a Service ervoor dat de totale ICT-markt in Duitsland vorig jaar niet is ingestort ondanks de ongunstige economische situatie.

Zo zien volgens IDC de pognoses voor de kunstmatige-intelligentiesector eruit.

De prognoses blijven ook optimistisch voor 2021, waarbij de aanhoudend sterke vraag naar notebooks in sommige sectoren van de economie, zoals het onderwijs en de overheid, maar ook vanuit de particuliere sector, tot de investeringsstimulansen behoren.

Aan de periferie

De uitgaven aan computeraccessoires of randapparatuur in Duitsland zullen naar verwachting stabiel blijven. IDC verwacht hier een gematigde groei van ongeveer 3,4 procent op jaarbasis, vooral gevoed door de aanhoudende vraag naar pc-monitoren.

De groei van het segment hardcopy-randapparatuur, d.w.z. printers en MFP’s, wordt daarentegen afgeremd door een tekort aan onderdelen. Hier kan door de huidige situatie niet aan de bestaande vraag worden voldaan.

Global hardcopy peripherals market, units, company share and year-on-year growth, 2nd quarter 2021 (based on units)

Pandemiegerelateerde verstoringen van de toeleveringsketen hadden ook een dempend effect op de smartphoneverkoop in 2020. De markt herstelde zich echter aanzienlijk in het eerste kwartaal van 2021, en IDC verwacht een groei van 13,1 procent in dit segment voor het huidige kalenderjaar.

Lynn-Kristin Thorenz, Associate VP Research & Consulting voor de DACH-regio bij IDC, legt uit: “De economische neergang in 2020 heeft digitaliseringsinitiatieven die bij veel bedrijven al in gang waren gezet, vertraagd of tijdelijk stilgelegd. Gelukkig merken we nu steeds meer dat het digitaliseringsproces niet meer te stoppen is”.

Connectiviteit in alle variaties

Integendeel, op dit gebied is in 2021 een duidelijke dynamiek waarneembaar. Dit omvat een intensiever gebruik van de cloud. Ook de sterke vraag naar toepassingen op het gebied van human capital management, marketing en klantenservice zal waarschijnlijk tot het einde van het jaar aanhouden. Voor de Duitse softwaremarkt verwacht IDC een stabiele groei van iets minder dan zeven procent.

De verwachting is dat de markt voor telecommunicatiediensten in Duitsland zich de komende jaren zal blijven herstellen. Werken op afstand, samenwerking en online-mediaconsumptie zullen een vaste plaats blijven innemen in het dagelijks leven, waardoor connectiviteit steeds belangrijker wordt voor zowel particuliere klanten als bedrijven. De aanzienlijke impact die Covid-19 in 2020 op sommige telecomdeelmarkten heeft gehad, zal het herstel in de komende kwartalen echter blijven vertragen. IDC verwacht een lichte daling van de uitgaven voor telecomdiensten van 1,3 procent in 2021.

DE-CIX: Digitale transformatie zet onverbiddelijk door – maar alleen met behulp van betere connectiviteit

DE-CIX, exploitant van ’s werelds grootste internetknooppunt in Frankfurt am Main, maakt vandaag de resultaten bekend van zijn laatste marktstudie (zie: kader). Hierbij wordt ingegaan op de vraag hoe de digitale transformatie van bedrijven zich in de toekomst zal voortzetten.

Aanvullende informatie

De marktstudie van DE-CIX

De marktstudie, die in opdracht van DE-CIX werd uitgevoerd, is van het Duitse marktonderzoeksinstituut Research in Action. Managers van 200 bedrijven uit Duitsland en de VS met elk meer dan 2.500 werknemers en een jaaromzet van minimaal 250 miljoen euro werden in het kader van dit onderzoek ondervraagd.

De resultaten ondersteunen de IDC-prognoses op dit punt en laten zien: Na de aanvankelijke uitdagingen van de pandemie zijn bedrijven er zeer op gebrand om processen voor werken op afstand uitgebreid en op lange termijn in hun IT-strategie op te nemen. Daarbij leggen zij bijzondere nadruk op de beveiliging van hun IT-systemen.

Meer dan de helft van de ondervraagde IT-, IT-operations- en IT-infrastructuurmanagers maakt zich zorgen over het verlies van vertrouwelijke informatie als gevolg van beveiligingsincidenten (57,5%), evenals over het gebrek aan kennis van en inzicht in hoe en waar kritieke gegevens zich op het internet bewegen (51,3%).

De afgelopen maanden heeft 78,3% van de bedrijven een toename gezien van IT-ondersteuningsverzoeken die verband houden met softwarepakketten die worden geleverd via “Microsoft 365” en “Microsoft Dynamics”. Dit gold voor bijna alle respondenten met een bedrijfsgrootte van 2.500 tot 5.000 (99,4%) en meer dan 10.000 (98,1%) werknemers. Voor bedrijven met 5.000 tot 10.000 werknemers gold dit slechts in 52,5 procent van de gevallen.

Interconnectie is in trek

Het onderwerp interconnectie is zeer in trek: 74 procent van de ondervraagde bedrijven is van plan om in de komende twee jaar nieuwe diensten te implementeren die de interconnectie met de Microsoft SaaS cloud versterken.

De prioriteiten verschillen per bedrijfstak: 27,8 procent van de bedrijven in de gezondheidszorg en de sociale dienstverlening, 23,6 procent van de bedrijven in de reissector/transport/logistiek en 23 procent van de respondenten in de auto-industrie en de productiesector willen een interconnectie los van het internet om de veerkracht te versterken en de netwerkbeveiliging te verbeteren. 27,6% van de respondenten uit de reis-/transport-/logistieksector benadrukt hun belangstelling voor een dienst met hoge prestaties, lage latentie en redundante interconnectie om snellere reactietijden mogelijk te maken voor bijvoorbeeld real-time tracking, vlootbeheer en toeristische diensten.

Mareike Jacobshagen, Head of Global Business Partner Program bij DE-CIX:

Mareike Jacobshagen, hoofd Global Business Partner Program bij DE-CIX, vat samen: “Om de digitalisering van interne processen te bevorderen, bedrijfskritische toepassingen en diensten efficiënter in een netwerk onder te brengen en de prestaties en veiligheid te verhogen, zijn zowel goede connectiviteit als veilige, directe verbindingen met toepassingsbronnen doorslaggevende factoren.”

Daartoe moeten bedrijven kunnen beschikken over latentietijden die laag worden gehouden door het kortste pad tussen toepassingen en gebruikers. Bovendien hebben redundantie en een grotere veerkracht de kans op storingen geminimaliseerd. Hierdoor krijgen zij meer inzicht in en controle over de paden die kritieke gegevens afleggen, wat bijdraagt aan de bescherming van hun digitale activa. Ze besluit: “In de volgende stap naar digitale transformatie moeten bedrijven zich richten op toekomstbestendige connectiviteit.