Volgens Lünendonk groeit de markt voor IT-diensten nog steeds, en heeft Corona daar geen verandering in gebracht. De groei is echter niet zo groot als in 2019. Daarnaast zijn er de nieuwe Lünendonk-lijsten voor 2021.
De vraag naar IT-diensten voor 2020 kon zelfs door de Coronapandemie niet worden tegengehouden. In 2020 hebben de 83 door Lünendonk geanalyseerde IT-dienstverleners hun inkomsten in Duitsland met 2,7 procent verhoogd tot een totaal volume van 25 miljard euro, vergeleken met 24,3 miljard euro en een groei van 3,3 procent in 2019.
Gemiddeld hebben de geanalyseerde IT-dienstverleners (inclusief inkomsten buiten Duitsland) een omzetgroei van 4,9 procent geboekt, en 65 procent van de IT-dienstverleners heeft zijn inkomsten in 2020 kunnen verhogen, wat in 2019 nog door 82 procent van de IT-dienstverleners werd bereikt. Over het geheel genomen is het dus eerder beter geweest, maar het kan ook slechter.
Online verkopen zorgen voor goede inkomsten
Terwijl de vraag naar IT-diensten vanuit de twee belangrijkste sectoren “industrie” en “financiële dienstverlening” vrijwel constant bleef in vergelijking met 2019, breidden de ondervraagde IT-dienstverleners hun activiteiten met zowel de handel als de publieke sector aanzienlijk uit. De digitaliseringsgolf die begon bij het begin van de Coronapandemie zorgde voor volle orderboeken voor veel IT-dienstverleners, vooral vanaf het derde kwartaal: in alle sectoren domineerden onderwerpen die te maken hebben met de ontwikkeling en implementatie van digitale en op gegevens gebaseerde bedrijfsmodellen, IT-modernisering en de migratie van IT-toepassingen naar de cloud. Bedrijven investeerden echter vooral veel in de ontwikkeling van online verkoopkanalen om het verlies van fysieke verkoopkanalen te compenseren, waarvan sommige IT-dienstverleners bijzonder sterk profiteerden.
Lünendonk-lijst “IT-consulting en systeemintegratie”
De marktonderzoekers van Lünendonk namen bedrijven in de ranglijst op die meer dan 60 procent van hun omzet behaalden met management- en IT-consulting, systeemintegratie, softwareontwikkeling en -implementatie.
De marktleider blijft Accenture met een geschatte Duitse omzet van 2,2 miljard euro voor 2020, wat overeenkomt met een stijging van 7,0 procent ten opzichte van 2019. IBM volgt op de tweede plaats met een eveneens geraamde omzet voor de IT-advies- en systeemintegratieactiviteiten van 1,5 miljard euro (+3%).
In de top 3 van de huidige Lünendonk-lijst staat Capgemini. De in Frankrijk geboren advies- en IT-dienstverlener heeft zijn omzet in Duitsland met naar schatting 25 procent verhoogd tot 1,45 miljard euro. Volgens de marktonderzoekers was een belangrijke factor in de omzetontwikkeling, naast de positieve autonome bedrijfsprestaties, de overname van de leverancier van ingenieursdiensten Altran, die in 2020 werd afgerond.
T-Systems stond vorig jaar nog op de tweede plaats in de Lünendonk-lijst en vindt zichzelf terug op de vierde plaats in de huidige rangschikking; dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de verzelfstandiging van de twee eenheden “TC Services” en “Classified ICT” van T-Systems naar Telekom Deutschland. De top vijf wordt gecompleteerd door NTT Data, waarin Lünendonk de twee IT-adviesbureaus van de NTT Group NTT Data Business Solutions, Bielefeld (voorheen itelligence AG) en NTT Data Deutschland, München, samenbrengt.
Naast Capgemini wisten ook de twee IT-dienstverleners Tata Consultancy Services (TCS) en Infosys in Duitsland onevenredig te groeien binnen de top 10. Terwijl Infosys zijn omzet met naar schatting 9,1 procent wist te verhogen, schoof TCS één plaatsje op naar de achtste plaats met een omzetgroei van 12,7 procent.
Bij Allgeier SE vond in 2020 een grote verandering plaats: het beursgenoteerde bedrijf verzelfstandigde het in 2011 overgenomen Nagarro en bracht het naar de beurs. Nagarro SE bundelt voornamelijk de activiteiten op het gebied van software-ontwikkeling. Nieuw op de Lünendonkse lijst is Conet. Met een omzetstijging van 16,6 procent, mede door de overname van Procon IT AG, wist het in Hennef gevestigde bedrijf zich direct op de 24e plaats in de lijst te nestelen.
De “IT Service”
De ranglijst omvat IT-dienstverleners die meer dan 50 procent van hun omzet genereren met IT-outsourcing en managed services (bijvoorbeeld desktop management, applicatiediensten, cloud hosting) op de externe markt.
De toppositie onder de toonaangevende IT-dienstverleners wordt ingenomen door T-Systems met een geschatte omzet van 2,2 miljard euro (2019: 2,3 miljard euro). Atos, IBM en DXC volgen ongewijzigd op de tweede, derde en vierde plaats.
De cijfers voor T-Systems, Atos, IBM en DXC zijn elk pro rata inkomsten uit IT-diensten, aangezien deze bedrijven ook zijn opgenomen in de Lünendonk-lijst “IT consulting en systeemintegratie” met hun pro rata inkomsten in het IT consulting segment. Datagroup wist in de top 5 te klimmen met een omzetsprong van 306,8 miljoen euro naar 358,2 miljoen euro (+16,8%) en behaalde daarmee de hoogste groei binnen de top 10 en ruilde daarmee van plaats met de Indiase IT-dienstverlener HCL, die in 2020 een geschatte Duitse omzet van 342 miljoen euro realiseerde.
De top 10-ranglijst wordt gecompleteerd door q.beyond met een omzet in Duitsland van 138,3 miljoen euro. Met 13,4 procent behaalde de in Keulen gevestigde IT-dienstverlener de op één na sterkste omzetgroei binnen de top 10.
Over de Lünendonk-lijsten en de Lünendonk-studie
Voor de Lünendonk-studie “Toonaangevende IT-advies- en IT-dienstverlenende bedrijven in Duitsland” – met speciale hoofdstukken over middelgrote IT-bedrijven en de toonaangevende interne IT-dienstverleners – werden naast ongeveer 90 IT-dienstverleners ongeveer 140 IT-managers van zowel middelgrote als grote bedrijven en ondernemingen ondervraagd. Vanaf augustus 2021 kan de studie gratis worden gedownload op www.luenendonk.de.
De Lünendonk-lijsten 2021 “Toonaangevende IT-advies- en systeemintegratiebedrijven in Duitsland” en “Toonaangevende IT-dienstverlenende bedrijven in Duitsland” kunnen nu gratis worden gedownload.