Corona-crisis treft IT-markt

De wereldwijde IT-uitgaven zullen in 2020 naar verwachting 3,4 biljoen dollar bedragen, een daling van 8 procent ten opzichte van 2019, volgens voorspellingen van onderzoeks- en adviesbureau Gartner.

De Corona-pandemie en de gevolgen van een wereldwijde economische recessie zorgen ervoor dat CIO’s voorrang geven aan uitgaven aan technologie en diensten die als bedrijfskritisch worden beschouwd boven initiatieven gericht op groei of transformatie, aldus marktonderzoekers van Gartner.

“CIO’s zijn nu gericht op het zo snel mogelijk optimaliseren van de kosten. Dit betekent dat de kapitaaluitgaven tot een minimum moeten worden beperkt en alleen mogen worden gebruikt voor activiteiten die het bedrijf draaiende houden. Want dat wordt dit jaar de topprioriteit voor de meeste organisaties,” zegt John-David Lovelock, Distinguished Research Vice President bij Gartner. “Het herstel van de economie zal geen eerdere patronen volgen, aangezien de krachten achter deze recessie zowel schokken aan de aanbodzijde als aan de vraagzijde zullen veroorzaken naarmate de beperkingen in de gezondheidszorg en op sociaal en commercieel gebied beginnen af te nemen.”

Groei per segment voor 2020

Datacentersystemen zullen in 2020 naar verwachting een daling van 9,7 procent doormaken ten opzichte van 2019. De totale uitgaven zouden dan 191,1 miljard dollar bedragen. Het segment bedrijfssoftware zal naar verwachting 6,9 procent lager uitkomen dan vorig jaar. Hier verwachten de marktonderzoekers een uitgave van ongeveer 426,3 miljard dollar.

Volgens de prognoses zal de wereldwijde apparatenmarkt het hardst worden getroffen. De daling bedraagt hier 15,5 procent, hetgeen betekent dat de uitgaven zullen krimpen tot 589,9 miljard dollar. Voor IT-diensten wordt een jaar-op-jaar daling van 7,7% en van 952,5 miljard dollar aan uitgaven verwacht. Volgens Gartner zullen communicatiediensten in 2020 7,7 procent slechter zijn. De wereldwijde uitgaven op dit gebied zullen dan 1,032 biljoen US dollar bedragen.

>