De top 20 van middelgrote IT-adviesbureaus

De gemiddelde omzetgroei van de top 20 van middelgrote IT-adviesbureaus ligt boven het gemiddelde van alle 65 door Lünendonk geanalyseerde IT-advies- en systeemintegratiebedrijven in Duitsland. Allgeier moest zijn toppositie dit jaar echter afstaan aan GFT Technologies.

Lünendonk nam de twintig middelgrote IT-bedrijven in Duitsland met de hoogste omzet onder de loep, die meer dan 60 procent van hun omzet genereren met IT-consulting, standaard software-implementatie, individuele softwareontwikkeling en systeemintegratie en elk een omzet hebben van minder dan 500 miljoen euro.

De ranglijst wordt aangevoerd door GFT Technologies. Terwijl de omzet in Duitsland met 10,6 procent steeg, daalde de totale omzet licht met min 0,9 procent. De reden voor de zwakke punten in de internationale activiteiten zijn voornamelijk kostenbesparende maatregelen van twee grote cliënten uit de investeringsbanksector. Allgeier bezette vorig jaar nog de eerste plaats, maar werd dit jaar uitgeschakeld omdat de totale omzet van 581,6 miljoen euro het selectiecriterium van de maximale omzetomvang overschreed.

Op de tweede plaats in de ranglijst en met een totale omzet van 329,6 miljoen euro wist SQS zich te vestigen. MHP en Adesso volgen op respectievelijk de derde en vierde plaats.

Overnames stimuleren groei

Het criterium voor opname in de lijst is dat meer dan 60% van de omzet moet worden gegenereerd met IT-consulting.

De grootste omzetgroei – hoewel zeer sterk beïnvloed door overnames – werd gerealiseerd door Cosmo Consult (+28%), Conet Technologies Holding (+27,8%) alsmede SNP (+51,2%). Als deze bijzondere effecten ten gevolge van overnames niet worden meegerekend, heeft Senacor Technologies AG de sterkste ontwikkeling laten zien met een groei van de totale omzet van 24,9 procent. Andere toppers waren Consileon Business Consultancy (+20%), Cora Group (+19,6%), BridgingIT (+19,8%) en Sycor (+18,7%).

Een andere verandering in de ranglijst betreft Dabero Service, dat sinds de herfst van 2017 als Valantic door het leven gaat. Het in München gevestigde IT-consultancybedrijf heeft zich met een omzetstijging van 10,4 procent op de 14e plaats genesteld.

Omdat het afgelopen boekjaar goed is verlopen voor de ondervraagde bedrijven, hopen de IT-consultants op een verdere opleving in 2018. De analisten van Lünendonk schatten een gemiddelde omzetgroei van 12,1 procent voor zowel het huidige boekjaar als 2019 voor de 20 ondervraagde mkb-bedrijven.

Toponderwerp Artificial Intelligence

Een van de belangrijkste aanjagers van de vraag zal Artificial Intelligence (AI) zijn. “Nadat het afgelopen jaar vooral draaide om het identificeren en ontwikkelen van use cases voor AI, investeren bedrijven nu in de concrete uitvoering van deze projecten. IT-advies- en systeemintegratiebedrijven profiteren hiervan,” verklaart Mario Zillmann, partner bij Lünendonk. Hetzelfde geldt voor projecten op het gebied van blockchain en robotica. Volgens de ondervraagde IT-adviesbureaus zijn de klanten ook van plan om in de toekomst meer in deze gebieden te investeren. Andere topthema’s in de concrete vraagverwachtingen zijn – net als vorig jaar – de integratie van digitale oplossingen in IT-processen, big data analytics en de introductie van clouddiensten.

In totaal wisten de 20 ondervraagde toonaangevende middelgrote IT-adviesbureaus in 2017 3,2 miljard euro aan inkomsten te genereren. Dit is een stijging van 12,8 procent ten opzichte van 2016, wat betekent dat de gemiddelde omzetgroei van deze 20 bedrijven met 15,7 procent nog steeds hoger is dan het gemiddelde van alle 65 IT-advies- en systeemintegratiebedrijven in Duitsland die door Lünendonk zijn geanalyseerd (14,6 procent) en de 25 toonaangevende IT-adviesbureaus (13 procent). “Dit betekent dat de middelgrote IT-adviesbureaus hun achterstand op de groep van de 25 grootste IT-adviesbureaus verder inlopen en dat de markt zich concentreert rond een grotere piek”, is de conclusie van Zillmann.

.