Voor het eerst in tien jaar is de omzet van managementconsultants gedaald

Uit de laatste Lünendonk-studie blijkt dat voor managementconsultants knowhow over IT-strategieën onontbeerlijk is om duurzame bedrijfsoplossingen voor hun klanten te ontwikkelen. Maar de pandemie heeft de consultants niet onberoerd gelaten.

Na tien jaar van groei melden de 15 grootste in Duitsland gevestigde managementconsultants nu een daling van hun omzet. In 2020 genereerden zij wereldwijd 2,66 miljard euro (vorig jaar 2019: 2,8 miljard euro) met in totaal 12.193 werknemers (vorig jaar 2019: 12.403). De Duitse markt was goed voor ongeveer 60 procent van deze omzet.

Een blik op de totale gemiddelde omzet hier laat een daling zien van 6,1 procent (2019: +6,2 %). Tegelijkertijd groeiden de toonaangevende internationale adviesgroepen licht met naar schatting 1,6 procent (2019: 8 %). Adviesbureaus met een heterogeen dienstenaanbod of met een focus op sectoren als het bank- en verzekeringswezen en de overheidssector kwamen beter door de pandemie heen.

Voor het lopende boekjaar hopen de top 15 Duitse bedrijven echter weer op een groei van 8,7 procent, de internationale bedrijven zelfs gemiddeld 10,3 procent. Dit blijkt uit een studie van Lünendonk die in juli wordt gepubliceerd.

“De Covid 19-pandemie heeft niet alleen haar stempel gedrukt op het boekjaar 2020, maar de effecten ervan zullen ook de komende jaren de consultingbusiness blijven bepalen”, verklaart Jörg Hossenfelder, managing partner bij Lünendonk & Hossenfelder. “Hoewel de vraag naar adviesdiensten in de eerste helft van 2021 merkbaar is aangetrokken, is de dienstverlening duidelijk anders dan vóór de crisis. Terwijl in 2020 ongeveer 25 procent van de adviesactiviteiten ter plaatse werd verstrekt, zal dit aandeel in het lopende boekjaar naar verwachting licht stijgen tot 28 procent.” In 2030 zal het aandeel van on-site consulting weer 47 procent bedragen, aldus de deelnemers aan de studie.

Grote concurrentie en internationale dominantie

Roland Berger blijft het grootste adviesbureau in dit land, ondanks een daling van de omzet. Met een omzet van 590 miljoen euro daalde de productie met 8,1 procent, maar het aantal werknemers bleef constant op 2.400. Simon-Kucher & Partners volgt op de tweede plaats met een totale omzet van 361,5 miljoen euro (+1,0 %). De derde plaats onder de Duitse managementadviesbureaus wordt ingenomen door Q_Perior met een totale omzet van 225 miljoen euro (+5,1 %).

Op de vierde, vijfde en zesde plaats, en met een omzet van minder dan 200 miljoen euro, komen Horváth (196,0 miljoen euro; -7,1 %), Detecon (193,5 miljoen euro; -3,7 %) en Porsche Consulting (184,0 miljoen euro; -9,4 %). De adviesbureaus zeb (177,0 miljoen euro; +1,7 %) en d-fine (170,0 miljoen euro; +7,6 %), die gespecialiseerd zijn in het bank- en verzekeringswezen, springen omhoog in de rangschikking en bezetten de zevende en achtste plaats. Cassini Consulting klimt in de top 15 met 48,8 miljoen euro (+19,0 %).

Er is druk van de internationale consultinggroepen die de lokale managementconsultingmarkt domineren. Zo hebben de belangrijkste internationale aanbieders op de Lünendonk-lijst in 2020 naar schatting 8,2 miljard euro aan adviesdiensten in Duitsland gegenereerd. De marktleiders zijn de twee internationale strategieconsultants McKinsey en Boston Consulting Group, gevolgd door de adviesafdelingen van de grote accountantskantoren Deloitte en Pricewaterhouse-Coopers, alsmede de adviesafdeling van Accenture.

Met dit in het achterhoofd is het niet verwonderlijk dat elk van deze bedrijven door minstens 25% van de ondervraagde bedrijven in de Lünendonk Study 2021 “Management Consulting in Germany” als sterke concurrent wordt genoemd.

Toekomstperspectieven

Sinds het begin van de pandemie hebben consultants vaak moeten overschakelen op consulting op afstand. Volgens de enquête zal hier in de toekomst meer gebruik van worden gemaakt om dure en tijdrovende verplaatsingen te vermijden. Een andere must is meer consultancy rond IT-strategieën.

“De meerderheid van de consultants die we hebben ondervraagd, is van mening dat ze in de toekomst meer knowhow zullen moeten tonen over het onderwerp IT-strategie,” zegt Hossenfelder. “Dit betekent niet IT-implementatie, maar de overkoepelende strategische aanpak. Bovendien blijven de adviesbureaus hun dienstenaanbod uitbreiden tot creatieve diensten en bedrijfsanalyses.