Huis > W > Wat Doet Act Therapie?

Wat doet ACT therapie?

ACT. Acceptance and Commitment Therapie (ACT)* is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van jouw (onverkaarde) klachten centraal staat (acceptatie). Je leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Wat moet je doen als een oortje het niet doet?

Er zit een kortsluiting in dat oordopje als maar één kant hapert. Als u helemaal geen geluid hoort, kan de breuk dicht bij de metalen pen zitten die in uw toestel gaat.

Hoe ziet ACT therapie eruit?

Hoe ziet ACT-therapie er uit? In de therapie ga je met de therapeut in gesprek over wat je in het leven echt belangrijk vindt. ACT werkt vanuit het hier-en-nu en maakt gebruik van aandachtsoefeningen (mindfulness), metaforen, thuisopdrachten en acceptatie-oefeningen. Dus, hoe lang duurt een act therapie? Het behandelprogramma duurt gemiddeld 3 maanden en kan individueel, in een dagbehandeling of via een klinische opname worden aangeboden. Samen met het intaketeam beslist u welke behandelvorm het beste bij u past. Poliklinische behandeling; wekelijkse individuele gesprekken met een behandelaar.

Hoe pas je ACT toe?

ACT is een benadering van therapie die erop gericht is mensen te helpen hun gedachten en gevoelens te accepteren en actie te ondernemen die in overeenstemming is met hun persoonlijke waarden. Het is gebaseerd op het idee dat het niet onze gedachten en gevoelens zijn die ons verdriet veroorzaken, maar eerder onze pogingen om ze te controleren of te vermijden.
De eerste stap in het gebruik van ACT is de persoon te helpen zijn kernwaarden te identificeren. Zodra deze waarden zijn vastgesteld, zal de therapeut met de persoon samenwerken om hem te helpen een actieplan te ontwikkelen dat in overeenstemming is met deze waarden. Dit actieplan kan het onder ogen zien en accepteren van moeilijke gedachten en gevoelens inhouden, of het maken van veranderingen in levensstijl of gedrag. Het doel van ACT is de persoon te helpen een meer vervuld en betekenisvol leven te leiden. Wat zijn de belangrijkste stappen in ACT? De belangrijkste stappen in ACT zijn:
1. Bewustwording: De eerste stap is eenvoudigweg bewust worden van je gedachten, gevoelens en gedragingen. Deze stap gaat over het observeren en beschrijven van uw ervaringen, zonder oordeel.
2. 2. Acceptatie: Als je je eenmaal bewust bent van je gedachten en gevoelens, is de volgende stap ze te accepteren. Dit betekent dat je ze accepteert zoals ze zijn, zonder te proberen ze te veranderen of te repareren.
3. Commitment: De derde stap is je verbinden tot verandering. Dit betekent een keuze maken om je gedachten, gevoelens en gedragingen te veranderen om je leven te verbeteren.
4. Actie ondernemen: De vierde en laatste stap is actie ondernemen. Dit betekent dat je specifieke stappen neemt om je gedachten, gevoelens en gedragingen te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Wat doet een game engine?

De softwarebasis van een computerprogramma wordt een motor genoemd. Het programma wordt gegenereerd. De game engine wordt gebruikt in computerspelletjes. Aangezien de game engine de motor is voor het spel, is het woord engine Engels voor motor.

Waarom ACT methode?

ACT helpt je een bewust en waardevol leven te leiden, door je te leren omgaan met onaangename gevoelens, een gezonde afstand te nemen van negatieve gedachten (Acceptance), remmingen weg te nemen, en je te richten op wat écht belangrijk is in jouw leven (Commitment). Welke therapie wordt vergoed? Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, namelijk via de basis GGZ of specialistische GGZ, onder verwijzing van een arts. Je hebt hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig. Via de basis GGZ worden mensen met mildere, niet-complexe psychische klachten behandeld.

Wat is DGT training?

DGT is een steunende therapie, het probeert goede kwaliteiten naar boven te halen. U leert vaardigheden om beter met u zelf, uw emoties en anderen om te gaan. De behandeling zoekt een evenwicht tussen accepteren en veranderen, leren om dingen die u niet kunt veranderen beter te accepteren en te verdragen. Wat is oplossingsgerichte therapie? Oplossingsgerichte therapie is een vorm van korte therapie die uitgaat van het idee dat het belangrijker is zich te richten op het vinden van oplossingen dan stil te staan bij de problemen. Deze vorm van therapie omvat meestal kortetermijndoelen die erop gericht zijn de persoon te helpen manieren te vinden om met zijn huidige moeilijkheden om te gaan. De therapeut zal met de persoon samenwerken om hem te helpen zijn sterke punten en middelen te identificeren die hij kan gebruiken om zijn problemen op te lossen.

Dienovereenkomstig, wat doet een cognitief gedragstherapeut?

Een cognitief gedragstherapeut (CGT) is een professional in de geestelijke gezondheidszorg die mensen helpt hun geestelijke gezondheid te beheersen door hun gedachten en gedrag te veranderen. CGT is een vorm van psychotherapie die gebaseerd is op het idee dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen allemaal met elkaar samenhangen. CGT-therapeuten werken met hun cliënten om hen te helpen negatieve gedachten of gedragingen die kunnen bijdragen aan hun geestelijke gezondheidsproblemen te identificeren en te veranderen.

Door Saleem

Vergelijkbare artikelen

Wat is een defusie? :: Wat betekent oneerlijke concurrentie?
Handige links