Huis > W > Wat Is De Betekenis Van Hiërarchie?

Wat is de betekenis van hiërarchie?

Hiërarchie is een manier om personen te ordenen volgens asymmetrische relaties tussen hen. Dat wil zeggen dat een persoon, die hoger staat in de rangorde, de baas is over meerdere anderen die lager staan in de rangorde.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Wat is de betekenis van achtergrond?

Het brandpunt van de aandacht ligt vaak achter de voorgrond.

Wat is het verschil tussen hiërarchisch en functioneel leidinggeven?

Leiding geven

Hiërachisch: De baas zijn van een organisatieonderdeel, inclusief de personele en financiële aspecten. Functioneel: Geven van richtlijnen en aanwijzingen vanuit een specifieke vakinhoudelijke verantwoordelijkheid.
Wat is een hiërarchische organisatiestructuur?
Een hiërarchische organisatie

Een verticale of hiërarchische structuur is de traditionele, formele top-down benadering. De directeur, bestuurder of CEO staat aan de top en heeft veel macht en invloed op de besluitvorming. Medewerkers in alle lagen van de organisatie hebben duidelijke taken en verantwoordelijkheden.

Wat is een functioneel leidinggevende?

Een functionele manager is een manager die verantwoordelijk is voor de dagelijkse werkzaamheden van een specifieke afdeling of groep werknemers binnen een organisatie. Functionele managers hebben doorgaans een breed scala aan verantwoordelijkheden, waaronder het aannemen en opleiden van werknemers, het opstellen van werkschema's en het controleren van de prestaties van werknemers. In sommige organisaties kunnen functionele managers ook verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en uitvoeren van afdelingsbeleid en procedures. Men kan zich ook afvragen: wat is een ander woord voor hiërarchie? Er is niet één woord dat het begrip hiërarchie nauwkeurig beschrijft. Maar enkele mogelijke woorden die het begrip hiërarchie dicht benaderen zijn:
-commandoketen
-pikorde
-top-down structuur

Gerelateerde artikelen

Wat is de betekenis van device?

Een apparaat is een term in de Engelse taal. Hardware is datgene waar software op draait. Het is een onderdeel van een computer. Een apparaat is een CD-ROM speler, printer of modem.

Wat betekent hiërarchie geschiedenis?

De hiërarchie is de rangorde van waardigheidsbekleders. Het woord hiërarchie is uit het Grieks afkomstig en betekent 'heilige regering'. Oorspronkelijk is het een georganiseerde priesterstand. In de rooms-katholieke kerk zijn het de dragers van de macht, die Christus aan Petrus en de apostelen gegeven heeft.
Wat is een hiërarchische relatie?
Een hierarchische relatie is een relatie tussen een werknemer en zijn meerdere (degene die boven hem/haar staat). Dit zien we vaak in formele bedrijven waar sprake is van een verticale hierarchische structuur.

Dienovereenkomstig, wat is operationeel aansturen?

Operationeel Management (OM), ofwel sturing en beheersing van het dagelijks werk, behandelt de uitwerking van strategische keuzes in de operationele planning. Dit wordt vastgelegd in uitvoeringsplannen voor deelgebieden als verkoop, productie, personeel en financiering.
Trouwens, wat wordt bedoeld met situationeel leiderschap? De term situationeel leiderschap werd voor het eerst bedacht door Paul Hersey en Ken Blanchard in hun boek "Management of Organizational Behavior: Utilizing Human Resources." Situationeel leiderschap is een theorie dat leiders hun stijl aanpassen aan het ontwikkelingsniveau van de volgers. Er zijn vier verschillende leiderschapsstijlen: vertellen, verkopen, deelnemen, en delegeren. De leider moet de passende stijl kiezen op basis van het gereedheidsniveau van de volgers. Het bereidheidsniveau is het vermogen en de bereidheid van de volger om de betreffende taak te volbrengen. De vier bereidheidsniveaus zijn: R1- laag vermogen en lage bereidheid, R2- laag vermogen en hoge bereidheid, R3- hoog vermogen en lage bereidheid, R4- hoog vermogen en hoge bereidheid.

Dienovereenkomstig, wat voor soort organisatiestructuren zijn er?

Er zijn vier hoofdtypen organisatiestructuren: functionele, divisie-, matrix- en platte structuren.
Functionele organisaties zijn gebaseerd op een organisatie die is opgedeeld in kleinere groepen gebaseerd op gespecialiseerde functies zoals marketing, HR, enz.
Divisionele organisaties zijn vergelijkbaar met functionele organisaties, maar in plaats van opgedeeld per functie, worden zij opgedeeld per product of geografische regio.
Matrixorganisaties zijn een mix van functionele en divisieorganisatie. In een matrixorganisatie rapporteren personen aan meer dan één baas en hebben zij meerdere verantwoordelijkheidsgebieden.
Vlakke organisaties zijn organisaties met weinig of geen hiërarchische niveaus. In een platte organisatie hebben individuen veel verantwoordelijkheid en autoriteit en is er meer aandacht voor teamwerk en samenwerking.

Door Stevie Warnken

Vergelijkbare artikelen

Wat wordt er bedoeld met organisatiestructuur? :: Wat is cc op een scooter?
Handige links