Een CPU-benchmark is het resultaat van een reeks tests die zijn ontworpen om de prestaties van een computer of apparaat-CPU (of SoC) te meten. Een reeks standaarden of nulmetingen wordt gebruikt om de prestaties van verschillende systemen met dezelfde methoden en omstandigheden te vergelijken.
CPU-benchmarktests
Een typische CPU-benchmarktest zal het testsysteem vergelijken met de standaarden voor het gebruikte type CPU. CPU-specificaties die doorgaans worden gemeten door een benchmarktest zijn onder meer:
-
Kloksnelheid
-
Aantal uitgevoerde instructies
-
Registeroproepen per cyclus
-
Algemene efficiëntiefactoren voor architectuur
De benchmarkstandaarden veranderen tussen generaties CPU’s en ook tussen verschillende fabrikanten, zoals Intel- en AMD-CPU’s.
CPU-benchmarksoftware zal ook informatie verzamelen en verstrekken over veel van de belangrijkste apparaten in een computersysteem, zoals de processor, het moederbord en de chipset, het geheugen en meer.
Wat is een goede CPU-benchmarkscore?
Bij CPU-benchmarktests is een goede of slechte score subjectief; een aantal elementen kan van invloed zijn op de uitkomst van een CPU-benchmarktest, waaronder de testsoftware, omgevingsfactoren zoals RAM en hardeschijfsnelheden en de KPI’s die het meest waardevol worden geacht. Sommige tests gebruiken situaties uit de echte wereld en andere gebruiken geïdealiseerde omgevingen, een verschil dat grote gevolgen heeft voor de marketing- en prestatieverwachtingen van een CPU. Evenzo wordt kloksnelheid vaak beschouwd als de belangrijkste maatstaf voor een CPU-benchmarkscore, maar het geeft slechts een beperkt beeld van de algehele prestaties van een processor.
GPU’s kunnen ook worden gebenchmarkt om de prestaties van grafische kaarten te bepalen.