Sd-wan

Software-defined wide-area networks (SD-WAN) is een benadering van netwerkconnectiviteit die de prestaties van applicaties verbetert, de productiviteit versnelt en het netwerkbeheer vereenvoudigt. SD-WAN maakt gebruik van virtualisatietechnologie om de voordelen van softwaregedefinieerde netwerken toe te passen op traditionele router-centrische, hardwarematige netwerken om verkeer intelligenter over een wide-area network (WAN) te leiden.

Traditioneel WAN versus SD-WAN

Het doel van een traditioneel WAN is om gebruikers in filialen altijd, overal en vanaf elk apparaat te verbinden met applicaties die in lokale datacenters worden gehost. Dit werd bereikt door verkeer over routers te leiden, meestal met behulp van een Multiprotocol Label Switching (MPLS) -verbinding. Het verkeer werd gestuurd op basis van IP-adressen en toegangscontrolelijsten, met controlefuncties verdeeld over alle netwerkrouters.

De meeste apps worden nu in de cloud gehost dankzij de adoptie van software-as-a-service (SaaS) en infrastructuur-as-a-service (IaaS). Traditionele WAN-architecturen kunnen deze toestroom van cloudverkeer niet efficiënt aan.

Hierdoor ontstond de behoefte om nieuwe methoden te vinden om verkeer te leiden, aangezien het verzenden van cloudverkeer naar een lokaal datacenter voordat het naar internet wordt gestuurd, leidt tot latentie, verminderde applicatieprestaties, kostbare bandbreedte en beveiligingsproblemen. SD-WAN is applicatiebewust, dus het stuurt verkeer over het netwerk op basis van zakelijke vereisten voor applicaties, zoals prioriteit, prestatie en beveiligingsbeleid.

SD-WAN kan applicaties hosten op alle platforms, inclusief on-premise datacenters, filialen en publieke of private clouds. Het kan ook gebruikmaken van elke combinatie van transportdiensten, waaronder MPLS, breedbandinternet en 4G / 5G LTE.

Verbeterde prestaties en productiviteit

Een efficiëntere verkeersgeleiding betekent verbeterde applicatieprestaties. Hoge beschikbaarheid met voorspelbare service betekent dat teams flexibeler kunnen omgaan met hun workflows. Dit leidt tot een betere gebruikerservaring en uiteindelijk tot een verbeterde productiviteit.

Gecentraliseerd beheer

SD-WAN ontkoppelt de netwerkhardware, of het gegevensdoorstuurvlak, van de controlefunctie om het beheer en de bewerkingen te vereenvoudigen. Eén centraal dashboard maakt het eenvoudig om het WAN te configureren en te beheren. Beleid dat bepaalt hoe applicaties aan gebruikers worden geleverd, wordt centraal gedefinieerd en automatisch toegewezen aan mogelijk duizenden SD-WAN-apparaten die op een netwerk zijn aangesloten. Beheerders kunnen ook rapporten opvragen over de applicatie- en WAN-prestaties.