Geo-blocking

Geoblocking is een technologie die de toegang tot internetinhoud beperkt op basis van de locatie van een gebruiker op aarde. De locatie van een gebruiker wordt bepaald met behulp van geolocatie-informatie zoals IP-adressen, profielinformatie en de meting van de end-to-end-vertraging van een netwerkverbinding om de fysieke locatie van de gebruiker te lokaliseren.

Geo-blocking gebruikt

Geoblocking wordt meestal gebruikt om de toegang tot premium multimedia-inhoud zoals films of televisieshows te beperken om redenen van auteursrecht en licenties. Omdat de digitale bescherming van auteursrechtelijk beschermd materiaal steeds moeilijker beheersbaar wordt, biedt geoblocking een oplossing. Netflix, een streamingdienst op basis van abonnementen, maakt bijvoorbeeld gebruik van geoblocking vanwege licentieovereenkomsten met makers van inhoud. Gebruikers die buiten de Verenigde Staten wonen, worden geografisch geblokkeerd voor het bekijken van films of tv-programma’s die alleen toegankelijk zijn voor inwoners van de VS. De service die Netflix biedt, is regiospecifiek.

Andere toepassingen zijn onder meer het toepassen van belastingcodes op online aankopen, het blokkeren van gokwebsites in de staten waar het illegaal is, fraudepreventie en het blokkeren van kwaadaardig verkeer.

Hoe geoblocking te voorkomen

Omdat geoblocking een IP-adres gebruikt om de locatie van een gebruiker te bepalen, kan elke methode die een echt IP-adres wijzigt of verbergt, worden gebruikt om dit te omzeilen. Dit staat bekend als geo-spoofing en wordt voornamelijk gebruikt om toegang te krijgen tot geblokkeerde streaming-inhoud.

De meest gebruikelijke manier om geoblocking te voorkomen, is door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Een VPN zorgt ervoor dat het lijkt alsof het verkeer van een andere locatie komt met een nieuw IP-adres. Het houdt ook een verbinding veilig door verkeer te versleutelen en door een veilige tunnel te leiden, wat betekent dat niemand activiteiten kan bespioneren of informatie kan stelen. Als u tijdens het reizen een VPN gebruikt, is dit vooral waardevol wanneer u verbinding maakt met een onbeveiligd openbaar wifi-netwerk.

Proxyservers zijn ook handig om geoblocking te voorkomen. In plaats van een IP-adres te wijzigen, fungeert een proxyserver als tussenpersoon en verkrijgt inhoud namens een gebruiker. De website die de inhoud levert, ziet het verzoek afkomstig van de proxyserver, niet de gebruiker.