Wat is Multiprotocol Label Switching (MPLS)?

MPLS is de afkorting van MultipROTOCOL LAbel Sheksen.

MPLS is een IETF-initiatief dat Layer 2-informatie over netwerkverbindingen (bijv. Bandbreedte, latentie, gebruik) integreert in Layer 3 (IP) binnen een bepaald autonoom systeem of ISP, om IP-pakketuitwisseling te vereenvoudigen en te verbeteren. MPLS geeft netwerkbeheerders veel flexibiliteit om verkeer om te leiden en om te leiden rond verbindingsstoringen, congestie en knelpunten.

Vanuit het oogpunt van QoS-servicekwaliteit zullen ISP’s beter in staat zijn om verschillende soorten datastromen te beheren op basis van prioriteit en serviceplan. Degenen die zich bijvoorbeeld abonneren op een premium serviceplan, of degenen die veel streaming media of inhoud met hoge bandbreedte ontvangen, kunnen minimale latentie en pakketverlies zien.

Wanneer pakketten een op MPLS gebaseerd netwerk binnenkomen, geven Label Edge Routers (LER’s) ze een label (identifier). Deze labels bevatten niet alleen informatie op basis van de routeringstabelinvoer (dwz bestemming, bandbreedte, vertraging en andere statistieken), maar verwijzen ook naar het IP-headerveld (bron-IP-adres), Layer 4 socketnummerinformatie en gedifferentieerde service. Zodra deze classificatie is voltooid en in kaart is gebracht, worden verschillende pakketten toegewezen aan overeenkomstige Labeled Switch Paths (LSP’s), waar Label Switch Routers (LSR’s) uitgaande labels op de pakketten plaatsen.

Met deze LSP’s kunnen netwerkoperators verkeer omleiden en routeren op basis van datastreamtype en internettoegangsklant.