DNS lekken

Een DNS-lek is een beveiligingsprobleem dat optreedt wanneer internetserviceproviders onbedoeld aanvragen voor domeinnaamsystemen ontvangen die verborgen hadden moeten worden gehouden door een virtueel particulier netwerk. Doorgaans creëren VPN’s een pad voor internetgebruikers om privé domeinnaamverzoeken te verzenden. Maar af en toe zullen sommige DNS-verzoeken de VPN niet gebruiken en in plaats daarvan rechtstreeks naar de DNS-resolver van de internetprovider leiden (die alle DNS-verzoeken verwerkt). Met name “Split tunnel” VPN’s zijn kwetsbaar voor DNS-lekken.

Een DNS-lek kan gebruikers openstellen voor potentiële bewaking van internetverkeer, niet alleen van hun internetprovider, maar mogelijk ook van de overheid of hackers. Het kan ook het IP-adres van een gebruiker onthullen dat ze specifiek hebben geprobeerd verborgen te houden voor beveiliging. VPN’s creëren om deze reden private netwerkpaden: het vermijden van bewaking van het domeinnaamsysteem. Hoewel sommige VPN-providers erg betrouwbaar zijn, zijn enkele soorten VPN’s gevoelig voor DNS-lekken. Er zijn manieren om te testen op DNS-lekken; veel websites bieden gebruikers eenvoudige tests aan. Een andere manier om dit te doen is door op uw IP-adres te zoeken; het wordt geografisch gevolgd, maar het zou niet moeten verschijnen als uw VPN het beschermt. Als uw VPN actief is, maar uw IP-adres is algemeen bekend bij een eenvoudige Google-zoekopdracht, dan heeft uw VPN het niet kunnen beveiligen.

DNS-lekken voorkomen

Er zijn een paar manieren om u te beschermen tegen DNS-lekken, en het gebruik van een zeer gerenommeerde VPN is daar een van. Het gebruik van DNS over HTTPS kan ook helpen: dit versleutelt HTTPS-verkeer tussen domeinnaamsystemen. Het gebruik van een volledig anonieme browser zoals Tor kan ook wat internetverkeer verbergen voor nieuwsgierige openbare internetproviders. Het vinden van een DNS-resolver die niet door een openbare internetprovider wordt geleverd, kan ook een investering zijn die de moeite waard is als u zich zorgen maakt over regelmatige DNS-monitoring.