Niet-vluchtig geheugen

Niet-vluchtig geheugen is een vorm van permanente gegevensopslag die gegevens bewaart terwijl deze niet is aangesloten op een voedingsbron. In tegenstelling tot RAM of elk ander type hoofdgeheugen, dat nauw verbonden is met de centrale verwerkingseenheid, heeft niet-vluchtig geheugen (NVM) geen direct pad naar de CPU. Het is veel langzamer dan het hoofdgeheugen, maar het slaat meer gegevens op. Als gegevens in het hoofdgeheugen van een computer worden uitgevoerd, worden deze onmiddellijk verwerkt, maar op het moment dat de computer wordt uitgeschakeld, is al dat onmiddellijke geheugen verdwenen. Niet-vluchtig geheugen is veel langzamer en blijft voor onbepaalde tijd op de bijbehorende hardware staan ​​zonder dat er een verbinding met rekenkracht nodig is.

Er zijn twee soorten niet-vluchtig geheugen: elektrisch geadresseerd en mechanisch geadresseerd. Een van de meest populaire voorbeelden van elektrisch geadresseerde NVM-systemen is flashgeheugen. Flash-geheugen slaat grote hoeveelheden gegevens op zonder een constante stroomaansluiting. Flash-drives gebruiken flash-geheugen; ze maken verbinding met een ander apparaat via een USB-poort en slaan gegevens op en wijzigen ze. Flash-drives zijn erg handig omdat USB-poorten verbinding maken met meerdere apparaten en grote aantallen bestanden kunnen opslaan. Voorbeelden van mechanisch geadresseerde NVM-opslag zijn schijfstations en magnetische tapes.

Het verschil tussen niet-vluchtig geheugen en NVMe

NVMe (Non-Volatile Memory Express) gebruikt een PCI Express-bus om solid-state schijven te lezen en ze veel nauwere toegang tot de CPU te geven, waardoor de opgeslagen gegevens dichter bij het hoofdgeheugen komen te staan. NVMe is gemaakt door technologie-experts die het gebruik van niet-vluchtig geheugen wilden versnellen. NVMe heeft meer lijnen waardoor gegevens van opslag naar hoofdgeheugen kunnen worden verplaatst, waardoor meer gegevens dat pad tegelijk kunnen kruisen. Hoewel NVMe een vorm van niet-vluchtig geheugen is, is het slechts één type en is het ontworpen om op solid-state schijven te draaien, niet op andere hardware.