Royalty

Een royalty is een wettelijk bindende betaling die door de ene partij aan de andere wordt gedaan voor het doorlopende gebruik van hun oorspronkelijk gecreëerde activa, inclusief auteursrechtelijk beschermd materiaal, patenten en handelsmerken. Royalty’s worden gewoonlijk overeengekomen als een percentage van de bruto- of netto-inkomsten uit het gebruik van een actief of als een vaste prijs per verkochte eenheid. Ze kunnen echter van geval tot geval worden onderhandeld, op basis van de wensen van beide partijen.

Voorwaarden van royaltyovereenkomsten

Royalty’s vloeien voort uit licentieverlening, wat het proces is waarbij een partij expliciete rechten krijgt om intellectueel eigendom te gebruiken dat iemand anders heeft gecreëerd of bezit. Een licentieovereenkomst definieert de limieten en beperkingen van de royalty’s, zoals geografische beperkingen en de duur van de overeenkomst. Door royalty’s kunnen anderen het eigendom van een eigenaar gebruiken, waardoor de eigenaar inkomsten krijgt uit dit gebruik. Het beschermt ook de koper van het onroerend goed tegen claims van de eigenaar bij oneigenlijk gebruik.

In de royaltyovereenkomst moet worden vermeld wanneer een betaling zal plaatsvinden, hoe de administratie wordt bijgehouden en of een vooruitbetaling vereist is. Royaltytarieven zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder exclusiviteit, marktvraag en beschikbaarheid van andere vergelijkbare producten die zouden concurreren met het product in kwestie.

Soorten royalty’s

  • In de muziekindustrie worden royalty’s betaald aan eigenaren van auteursrechtelijk beschermde muziek, ook wel bekend als royalty’s voor optredens. Deze royalty wordt vaak gebruikt door radiostations die een nummer in de rotatie willen opnemen en filmmakers die een nummer in een film willen gebruiken.
  • Een landeigenaar met aardolie- of mineraalrechten op zijn eigendom kan die rechten aan een andere partij in licentie geven. De eigenaar ontvangt een royaltybetaling, ook wel grondstofhuur genoemd, in ruil voor een partij om de middelen te extraheren.
  • In de uitgeversbranche betaalt de uitgever royalty’s aan de auteur voor elk boek dat ze verkopen. De uitgever bepaalt het royaltytarief van een auteur.
  • Voor het gebruik van afbeeldingen zoals stockafbeeldingen op een website of ander medium moeten royalty’s worden betaald.
  • Franchises zijn nauw verbonden met handelsmerken, een voorbeeld hiervan is McDonald’s. De franchisenemer betaalt franchise-royalty’s aan het hoofdbedrijf voor het gebruik van de naam en andere activa.
  • Octrooi-royalty’s worden betaald aan de eigenaar van een gepatenteerde uitvinding die de uitvinding maakt en verkoopt door een derde partij.