Swag

Swag is een slangterm die staat voor dingen die we allemaal krijgen en die promotionele merchandise beschrijft die meestal in zakken wordt gedaan en wordt weggegeven aan deelnemers van een evenement. Omdat het een slangterm is, mag het alleen in informele omgevingen worden gebruikt. Typische items van het swag-type zijn pennen, sleutelhangers en prijzen van het merk van het bedrijf. Het kan worden gebruikt als zelfstandig naamwoord, werkwoord en als modificator.

Als het als zelfstandig naamwoord wordt gebruikt, kan het betekenen dat iemand zelfverzekerd of zelfs eigenwijs is. Swag kan ook betekenen dat iets cool is als het in de juiste context wordt gebruikt.

De term bestaat al sinds de 14e eeuw, waar het oorspronkelijk een synoniem was voor zwaaien of slingeren, maar sindsdien is het geëvolueerd naar de huidige betekenis. Het wordt verondersteld te zijn afgeleid van het Scandinavische woord svagga, wat zwaaien of schommelen betekent. Het eerste bekende gebruik van de huidige betekenis van gratis goodies dateert uit de 19e eeuw toen een tijdschrift uit 1815 naar gestolen items verwijst als swag. Deze definitie is geëvolueerd naar gratis items die worden weggegeven met toestemming van de eigenaar, wat tot stand kwam rond de jaren zestig. De toekomstige betekenis van swag zal waarschijnlijk evolueren zoals de geschiedenis tot dusver heeft bewezen.

Hoe swag te gebruiken

Evenementcoördinatoren en bezoekers van evenementen zullen swag noemen als de goodies die worden weggegeven.

  • “Ik ben zo opgewonden om te zien dat de swag Kompoos dit jaar weggeeft op hun evenement.”
  • “Zijn alle swag bags verpakt en klaar voor gebruik?”
  • “Heb je de swag van dat evenement gepakt?”

Swag gebruiken om cool of zelfverzekerd te betekenen:

  • “Het dragen van mooie kleren geeft iedereen een serieuze swag.”
  • “Die persoon daar heeft swag.”
  • “Deze jeans is swag!”