Wat is open source?

(1) In het algemeen verwijst open source naar een programma waarin de broncode voor het grote publiek beschikbaar is voor gebruik en / of wijziging van het oorspronkelijke ontwerp zonder kosten, dwz open. Open source-code wordt doorgaans gemaakt als een gezamenlijke inspanning waarbij programmeurs de code verbeteren en de veranderingen binnen de gemeenschap delen. Open source is ontstaan ​​in de technologische gemeenschap als een reactie op propriëtaire software die eigendom is van bedrijven.

(2) Een certificeringsstandaard uitgegeven door het Open Source Initiative (OSI) die aangeeft dat de broncode van een computerprogramma gratis beschikbaar wordt gesteld aan het grote publiek. De grondgedachte achter deze beweging is dat een grotere groep programmeurs die zich niet bezighouden met eigendomsrecht of financieel gewin, een nuttiger en foutvrij product zal produceren dat iedereen kan gebruiken. Het concept is gebaseerd op peer review om bugs in de programmacode te vinden en te elimineren, een proces dat commercieel ontwikkelde en verpakte programma's niet gebruiken. Programmeurs op internet lezen, herdistribueren en wijzigen de broncode, waardoor een snelle evolutie van het product wordt afgedwongen. Het proces van het elimineren van bugs en het verbeteren van de software verloopt veel sneller dan via de traditionele ontwikkelingskanalen van commerciële software, aangezien de informatie wordt gedeeld door de open source-gemeenschap en niet afkomstig is van en wordt gekanaliseerd via de onderzoeks- en ontwikkelingstrajecten van een bedrijf.

OSI schrijft voor dat een product, om als "OSI-gecertificeerd" te worden beschouwd, aan de volgende criteria moet voldoen:

  • De auteur of houder van de licentie van de broncode kan geen royalty's innen op de distributie van het programma
  • Het gedistribueerde programma moet de broncode toegankelijk maken voor de gebruiker
  • De auteur moet wijzigingen en afleidingen van het werk toestaan ​​onder de oorspronkelijke naam van het programma
  • Geen enkele persoon, groep of vakgebied kan de toegang tot het programma worden ontzegd
  • De rechten die aan het programma zijn verbonden, mogen niet afhankelijk zijn van het feit of het programma deel uitmaakt van een bepaalde softwaredistributie
  • De gelicentieerde software kan geen beperkingen opleggen aan andere software die ermee wordt gedistribueerd.

Lees meer over Open Source in Kompoos's "Wist u ...?" sectie.