Wat is bellen via wifi?

Bellen via Wi-Fi is een technologie waarmee een smartphonegebruiker kan bellen en gebeld kan worden via een draadloze internetverbinding, in tegenstelling tot de typische mobiele verbinding. Naast het vergemakkelijken van spraakoproepen, ondersteunt Wi-Fi Calling ook het draadloos verzenden en ontvangen van tekstberichten en het gebruik van hogere datasnelheden dan de meeste mobiele verbindingen.

De Wi-Fi Calling-technologie verzendt de mobiele pakketten van een telefoongesprek of sms-bericht van een smartphone zodat ze draadloos via internet worden verzonden en stuurt de pakketten vervolgens terug naar het mobiele netwerk voordat ze worden afgeleverd bij de ontvangende partij.

Alleen de afzender van een oproep heeft een smartphone nodig die Wi-Fi Calling ondersteunt; de ontvanger kan een draadloze, mobiele of vaste verbinding hebben.

De staat van Wi-Fi-oproepondersteuning van mobiele providers

Bellen via Wi-Fi heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen, vooral na de release van Apple’s iPhone 6- en iPhone 6 Plus-smartphones, de eerste Wi-Fi Calling-compatibele smartphones van Apple.

Hoewel niet alle mobiele providers momenteel bellen via wifi ondersteunen, ondersteunen een paar dit al een aantal jaren, waaronder T-Mobile, dat in 2007 ondersteuning voor bellen via wifi heeft toegevoegd. Sprint heeft in 2014 de eerste ondersteuning voor bellen via wifi toegevoegd. en AT&T en Verizon verwachten in 2015 Wi-Fi Calling-mogelijkheden toe te voegen.

Er bestaat bezorgdheid dat Wi-Fi-oproepverbindingen kunnen worden verbroken wanneer de afzender tussen een Wi-Fi- en mobiel netwerk wisselt, en als gevolg hiervan proberen sommige mobiele providers Wi-Fi-bellen aan te vullen met een andere technologie genaamd Voice over LTE (VoLTE ) die naadloze overdracht tussen wifi en mobiele netwerken mogelijk maakt.