Uit de executive search-studie van personeelsdienstverlener Robert Half blijkt dat het veel bedrijven nog ontbreekt aan de nodige knowhow voor de transformatieprocessen, hoewel digitalisering voor de meeste bedrijven een topprioriteit is.
Digitalisering is door de pandemie weer echt in een stroomversnelling geraakt. Maar logge processen binnen bedrijven, het gebrek aan snelheid bij de uitvoering van maatregelen en de vaak trage implementatie zijn letterlijk een achilleshiel.
Volgens de studie van Robert Half is met name digitalisering een van de belangrijkste uitdagingen voor de meerderheid van alle bedrijven (75%). Tegelijkertijd lijkt de tenuitvoerlegging een groot struikelblok te zijn: Slechts 37% van de ondervraagde executives is van mening dat hun bedrijf goed gepositioneerd is voor een digitale transformatie. Bijna twee derde (63%) beschikt gewoonweg niet over de nodige knowhow.
Bovendien vindt 43% van de bedrijven dat hun knowhow inzake veranderingsbeheer slechts matig ontwikkeld is. Tegelijkertijd is het echter voor de helft van de respondenten (51%) een van de topprioriteiten in het bedrijf. Om veranderingsprocessen te laten slagen, vooral in tijden van snelle verandering, moeten ze planmatig worden geïmplementeerd en opgezet met de juiste expertise.
“Het is tegenstrijdig dat veel bedrijven digitalisering belangrijk vinden, maar toch niet over de nodige tools beschikken of te weinig investeren in verandering”, zegt Dagmar Misic, Senior Managing Director Executive Search bij Robert Half. “Managers moeten snel reageren op de nieuwe uitdagingen. Het duurt vaak te lang voordat maatregelen worden uitgevoerd.”
Verandering vereist verdere ontwikkeling van werknemers
De druk op bedrijven neemt toe als gevolg van de huidige arbeidsomstandigheden met gedecentraliseerde arbeidskrachten en het evenwichtsspel tussen winstgevendheid en kostenreductie. Om de interne processen te optimaliseren en de digitalisering te stimuleren, moeten bedrijven hun belangrijkste werknemers niet alleen behouden, maar ook verder ontwikkelen, verklaart Robert Half. Tegelijkertijd hebben zij nieuw personeel nodig met de juiste kennis voor veranderingsprocessen. Toch vindt 41% van de ondervraagden dat hun vermogen om werknemers aan te werven slechts matig is. Het is daarom des te verrassender dat veel bedrijven volgens de studie momenteel niet van plan zijn hun HR-afdelingen uit te breiden, vervolgt het bedrijf.
“Lage prioriteit voor bedrijven krijgen volgens de enquête ook afdelingsoverstijgende functies, die echter ook elementair zijn voor de inrichting van interne processen, succesvol veranderingsmanagement en cultuurverandering,” aldus Misic.