Scholen hebben gebrek aan IT-apparatuur

Er is veel behoefte aan verbetering op de Duitse scholen, of het nu gaat om de verouderde klaslokalen, de uitrusting in de sportzalen of de inhoud van het leerplan. Uit een enquête van Bitkom blijkt echter dat leerlingen vooral kritiek hebben op het gebrek aan digitale media in de klas.

Als je leerlingen op Duitse scholen vraagt wat hen het meest stoort in hun dagelijkse schoolleven, is dat het gebrek aan gebruik van digitale media in de klas. 59 procent van de leerlingen in Duitsland ziet dit als een van de meest urgente problemen. Nog eens 56 procent klaagt over de slechte technische uitrusting. Dit is het resultaat van een enquête die de digitale vereniging Bitkom heeft gehouden onder 503 leerlingen van 14 tot 19 jaar van middelbare scholen in Duitsland.

De ondervraagde leerlingen rangschikten het gebrek aan digitalisering als het meest urgente probleem. Slechts 38 procent klaagt over overvolle klassen en 22 procent over onbekwame leraren. In een vergelijking van alle middelbare scholen scoorden middelbare scholen volgens het onderzoek het slechtst wat het gebrek aan digitale media in de klas betreft (69%), gevolgd door geïntegreerde scholengemeenschappen (62%). Digitale apparatuur ontbreekt op 57% van de gymnasia en 53% van de middelbare moderne scholen.

De slechte technische apparatuur is echter gelijkelijk verdeeld over alle schooltypen. “Deze cijfers moeten ons wakker schudden – vooral gezien het feit dat de scholen enkele weken gesloten zijn om het coronavirus in te dammen. Overal waar digitale media nog geen integraal onderdeel van het onderwijs zijn, zal het nu extra moeilijk worden om leerlingen de komende weken en maanden met succes door te loodsen,” aldus Bitkom-voorzitter Achim Berg. “Met behulp van digitale technologieën is het echter mogelijk om scholen ook in een uitzonderlijke situatie als deze draaiende te houden. Andere Europese landen laten dit momenteel zien.”

Dit is bijvoorbeeld het geval in Frankrijk. Daar is een staatswebschool met virtuele klaslokalen opgezet. Denemarken, bijvoorbeeld, verplicht alle gemeenten afstandsonderwijs aan te bieden. Ook in Duitsland bieden sommige deelstaten toegang tot digitale onderwijsplatforms. Er is echter geen uniforme aanpak.