Het Tesla-brein en -baas Elon Musk vierde onlangs de presentatie van de Tesla. Hij beweegt zich echter niet voort op vier wielen, maar op twee poten. En op plaatsen waar wij ons te oncomfortabel zouden voelen.
Elon Musk heeft de ontwikkeling aangekondigd van een humanoïde robot genaamd “Tesla”. Een prototype zou over ongeveer een jaar klaar moeten zijn om ervaring op te doen, voorspelde Musk vorige week in het kader van de “AI-dag” van het bedrijf. De twee wetten van de robotica van Isaac Asimov lijken in acht te worden genomen, want het zal een vriendelijke kunstmatige tijdgenoot worden, belooft Musk. Hij moet door een voor mensen gebouwde wereld kunnen navigeren en gevaarlijke, repetitieve en saaie taken op zich kunnen nemen. Voor het geval dat, merkte Musk op, zal het zo worden ontworpen dat het niet bijzonder snel is, zodat je er bij twijfel van weg kunt rennen.
Tesla autotechnologie beweegt ook de Tesla Bot
Volgens Musk zal de Tesla Bot ongeveer 177 centimeter lang zijn en zo’n 57 kilogram wegen. Het zal een soort scherm op zijn hoofd dragen dat nuttige informatie zal verstrekken, maar voor de rest zal het in wezen uitgerust zijn met een automatische piloot, legde de ondernemer uit. De Tesla-robot zal dan worden uitgerust met acht camera’s en een volwaardige zelfrijcomputer – in feite met dezelfde hulpmiddelen die Tesla in zijn auto gebruikt, zei hij. Het moeilijkste aan een bruikbare humanoïde robot is dat hij niet door de wereld kan navigeren zonder specifiek getraind te zijn, legde Musk uit. Maar het moet regel voor regel werken zonder expliciete instructies, zei hij. U zult er tegen kunnen praten en bijvoorbeeld zeggen: “Neem deze schroef en bevestig hem aan de auto met de moersleutel”. Dan moet hij dat kunnen, hoopt Musk.
“Bestuurderloze” androïde binnen handbereik! – Zal het werken?
Maar volgens dpa is het de moeite waard om op te merken dat Tesla erom bekend staat grote technische innovaties in een zeer vroeg ontwikkelingsstadium aan te kondigen en systemen in gebruik te nemen die door andere bedrijven nog niet klaar worden geacht voor de markt. Dit wreekte zich echter in het geval van de zelfrij-optie in Tesla’s “Autopilot” rijassistentiesysteem na een reeks kop-staartbotsingen, vervolgt het rapport. Er is kritiek op het feit dat de naam “Autopilot” overdreven is, wat verkeerd kan worden geïnterpreteerd en uitnodigt tot nalatig gebruik. Tesla noemt de volgende fase van het programma zelfs “Full Self-Driving”, hoewel het, zoals dpa ons meedeelt, volgens de huidige criteria slechts een assistentiesysteem blijft. Laten we hopen dat de Tesla-bot geen kop-staartbotsingen veroorzaakt en echt weet hoe hij met een moersleutel moet omgaan.
Dit artikel is afkomstig van ons partnerportaal Industry of Things.